gastro postao
Recept za savršeni prilog čeka te u nastavku!
Ovo slatko korjenasto povrće, koje se uzgaja širom svijeta, dolazi u različitim bojama i veličinama. Najčešće možemo vidjeti narančasti, bijeli i ljubičasti batat, a svi do jednog bogati su vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima.
Sljedeći put umjesto klasičnog krumpira odaberi slatki krumpir i pripremi ga kao prilog ili glavno jelo. Sigurni smo da će nestati u sekundi!
Sastojci:
- 4 srednje velika batata
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 žličica sitno nasjeckanog lišća svježe majčine dušice
- 1 češanj češnjaka, sitno nariban
- sol, papar
- 6 žlica grčkog jogurta
- 1 mladi luk, bijeli i zeleni dijelovi nasjeckani
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obloži folijom za pečenje.
- Dobro operi i četkicom izribaj batat.
- Napravi niz rezova duž svakog batata, ali ga nemoj prerezati do kraja.
- Pomiješaj maslac, ulje, majčinu dušicu, češnjak, sol i papar u manjoj posudi. Natrljaj batat začinskom mješavinom i između rezova.
- Stavi na lim za pečenje i peci dok središte batata ne omekša, a vanjska strana ne postane hrskava, 50 minuta do sat vremena.
- U međuvremenu pomiješaj jogurt i mladi luk s prstohvatom soli i papra. Batat posluži uz umak, a po želji ga pospi i naribanim parmezanom.
U slast!