gastro postao
                                            
                                        
                                    Recept za savršeni prilog čeka te u nastavku!
                                
                                
                                    
                                
                                Ovo slatko korjenasto povrće, koje se uzgaja širom svijeta, dolazi u različitim bojama i veličinama. Najčešće možemo vidjeti narančasti, bijeli i ljubičasti batat, a svi do jednog bogati su vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima.
Sljedeći put umjesto klasičnog krumpira odaberi slatki krumpir i pripremi ga kao prilog ili glavno jelo. Sigurni smo da će nestati u sekundi!
Sastojci:
- 4 srednje velika batata
 - 1 žlica maslaca
 - 1 žličica maslinovog ulja
 - 1 žličica sitno nasjeckanog lišća svježe majčine dušice
 - 1 češanj češnjaka, sitno nariban
 - sol, papar
 - 6 žlica grčkog jogurta
 - 1 mladi luk, bijeli i zeleni dijelovi nasjeckani
 
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obloži folijom za pečenje.
 - Dobro operi i četkicom izribaj batat.
 - Napravi niz rezova duž svakog batata, ali ga nemoj prerezati do kraja.
 - Pomiješaj maslac, ulje, majčinu dušicu, češnjak, sol i papar u manjoj posudi. Natrljaj batat začinskom mješavinom i između rezova.
 - Stavi na lim za pečenje i peci dok središte batata ne omekša, a vanjska strana ne postane hrskava, 50 minuta do sat vremena.
 - U međuvremenu pomiješaj jogurt i mladi luk s prstohvatom soli i papra. Batat posluži uz umak, a po želji ga pospi i naribanim parmezanom.
 
U slast!