Recepti 13. ožujka 2021.

Hasselback batat zdrav je i slastan prilog

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za savršeni prilog čeka te u nastavku!

Ovo  slatko korjenasto povrće, koje se uzgaja širom svijeta, dolazi u različitim bojama i veličinama. Najčešće možemo vidjeti  narančasti, bijeli i ljubičasti batat, a svi do jednog bogati su vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima.

Sljedeći put umjesto klasičnog krumpira odaberi slatki krumpir i pripremi ga kao prilog ili glavno jelo. Sigurni smo da će nestati u sekundi!

 

Prženi batat Možda vas zanima... Kako savršeno pripremiti batat Špajza

 

Sastojci:

  • 4 srednje velika batata
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica sitno nasjeckanog lišća svježe majčine dušice
  • 1 češanj češnjaka, sitno nariban 
  • sol, papar
  • 6 žlica grčkog jogurta 
  • 1 mladi luk, bijeli i zeleni dijelovi nasjeckani

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje obloži folijom za pečenje.
  2. Dobro operi i četkicom izribaj batat.
  3. Napravi niz rezova duž svakog batata, ali ga nemoj prerezati do kraja.
  4. Pomiješaj maslac, ulje, majčinu dušicu, češnjak, sol i papar u manjoj posudi. Natrljaj batat začinskom mješavinom i između rezova.
  5. Stavi na lim za pečenje i peci dok središte batata ne omekša, a vanjska strana ne postane hrskava, 50 minuta do sat vremena.
  6. U međuvremenu pomiješaj jogurt i mladi luk s prstohvatom soli i  papra. Batat posluži uz umak, a po želji ga pospi i naribanim parmezanom.

U slast!

 

Možda vas zanima... Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete Kolumne Možda vas zanima... Vedranov sataraš iz pećnice s pireom i jajima Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.