Ovaj kremasti kolač od keksa i čokolade nema samo retro šarm već je i savršeno lagan za pripremu. Idealan je za ljeto, i zato donosimo recept za ovaj jednostavan kolač
Priznaj, i ti si bar jednom poželio desert koji se sam napravi. E pa, njemački kalter hund (doslovno: "hladni pas") je upravo to – kremasti, slojeviti kolač od čokolade i keksa koja se ne peče, ne komplicira, i ne razočarava.
Popularno zvana i hedgehog slice, ovaj desert bez pečenja u Njemačkoj budi nostalgiju: godinama je omiljen na rođendanima, školskim proslavama i obiteljskim stolovima.
Recept iz 20-ih godina prošlog stoljeća
Recept je nastao 1920-ih, kada ga je popularizirala tvrtka Bahlsen u kombinaciji s njihovim poznatim Leibniz keksima. Danas ga možeš napraviti s bilo kojim tankim maslacem bogatim keksima, ali struktura i čokoladni slojevi su obavezni.
Zamisli čokoladni ganache koji se topi u ustima, lagano hrskave kekse između, i sve to stisnuto u hladnjaku dok ne postane kompaktna torta koju režeš na deblje ploške. A sve u jednoj posudi i jednom kalupu. Bez pećnice. Bez muke. I s "wow" efektom.
Keksi s maslacem kao podloga
foto: Wirestock/Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Kalter Hund
20 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Tamna čokolada (55-60% kakaa)
510
g
Kokosovo ulje
3
žlica
Slatko vrhnje
0,75
šalica
Sol
0,25
žličica
Petit beurre keksi
140
g
Postupak
Obloži standardni kalup za kruh (cca 23 x 13 cm) papirom za pečenje ili rastezljivom folijom. Ostavi dovoljno rubova da kasnije možeš lako izvaditi kolač.
U srednje velikoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pomiješaj nasjeckanu čokoladu i kokosovo ulje. Zagrijavaj u mikrovalnoj u intervalima od 20 sekundi, svaki put promiješaj lopaticom i dobro ostruži dno i rubove posude. Kad se sve otopi (oko 2 minute), dodaj slatko vrhnje i sol. Miješaj dok ne postane glatko i sjajno.
Na dno kalupa izlij tanki sloj čokoladne smjese – taman toliko da ga prekrije. Poredaj kekse preko čokolade u ravnomjernom sloju, bez preklapanja. Potom dodaj još čokolade da prekrije kekse i nježno protresi kalup da se smjesa poravna.
Nastavi slagati slojeve čokolade i keksa dok ne potrošiš sve sastojke – završni sloj neka bude čokolada. Trebao bi dobiti od 6 do 8 slojeva, ovisno o veličini kalupa i keksa.
Preklopi krajeve folije preko vrha kolača i stavi u hladnjak na najmanje 5 sati, idealno preko noći. Kolač mora biti čvrst prije rezanja.
Kad se kolač stvrdne, izvadi ga iz kalupa, pažljivo ukloni foliju i okreni na dasku za rezanje. Pomoću noža koji si kratko zagrijao pod toplom vodom (i obrisao), nareži ga na ploške debljine cca 2,5 cm. Po potrebi ponovno zagrij nož između rezova.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
496 kcal
24 %
MASTI
40,00 g
55 %
KOLESTEROL
0,40 g
0 %
UH
25,00 g
9 %
PROTEINI
9,00 g
18 %
Ostatke kolača zamotaj natrag u foliju i čuvaj u hladnjaku do tjedan dana, ili zamrzni do mjesec dana. Možeš zamrznuti i pojedinačne ploške.