Recepti 30. rujna 2022.

Hobotnica s krumpirima i povrćem iz pećnice koju jednostavno morate probati

foto: Zrinka Zekulić (Gladuša)

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Možda je kupanju i sunčanju došao kraj, no loše vrijeme (na sreću) ne dirigira naš jelovnik pa smo odlučili još neko vrijeme uživati u morskim specijalitetima koje bismo voljeli češće viđati na tanjuru. Gastrolovka Zrinka Zekulić probudila je u nama nostalgiju za ljetnim radostima pripremivši hobotnicu s krumpirima i povrćem iz pećnice, a u nastavku vam donosimo detaljan recept

Hobotnica je vrlo siromašna ugljikohidratima i mastima te je odličan izvor proteina. Također se smatra niskokaloričnom namirnicom (energetska vrijednost 100 g svježe hobotnice iznosi 82 kcal), zbog čega je odličan izbor za sve koje žele reducirati tjelesnu težinu. No, ono najvažnije, odličan je izvor nekoliko, za organizam iznimno važnih, mikroelemenata poput selena, bakra, željeza, cinka i vitamina B6.

Čišćenje hobotnice

Prije pripreme, svježu hobotnicu potrebno je očistiti. Prvo vrećasti dio tijela hobotnice očistite tako da ga okrenete prema van i uklonite utrobu, ali pritom ne odvajate krakove. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa nožićem odstranite oči, a iz sredine krakova uklonite zubiće. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu s tijela hobotnice i isperite je pod tekućom vodom. Ukoliko pripremate smrznutu hobotnicu, ona u pravilu već dolazi očišćena. Više o ovoj namirnici pročitajte ovdje.

 | Author: Zrinka Zekulić (Gladuša) foto: Zrinka Zekulić (Gladuša)

Hobotnica s krumpirima i povrćem iz pećnice

Naša Gastrolovka Zrinka Zekulić, autorica bloga "Gladuša" zasukala je rukave i bacila se u pripremu sočne i mirisne 'hobe' od koje cijela kuća poprimi miris mora, a cijeli proces je detaljno objasnila u videu. Osnovne namirnice su zaleđena hobotnica, krumpir, tikvice, rajčice i, naravno, 'tajni sastojak' - Vegeta Natur za rižoto s plodovima mora u kojem se kriju bosiljak, kurkuma, lovorov list te savršen omjer morske soli, sušenog povrća i začina koji jamče eksploziju morskih okusa. 

Sastojci:

 | Author: Zrinka Zekulić (Gladuša) foto: Zrinka Zekulić (Gladuša)

Postupak:

  1. Dobro je poznato da je hobotnica najbolja (najmekša) kada se prvo zaledi pa se pripravlja odleđena.
  2. Odleđenu hobotnicu stavite u suhi lonac i lagano je dinstajte. Hobotnica će nakon nekog vremena pustiti vodu pa ju još malo dinstajte dok većina te vode ne ishlapi. Na dnu će ostati ljubičasti talog, kojeg nikako nemojte baciti. Ostavite ga u loncu jer će vam kasnije trebati.
  3. Izrežite povrće na veće komade, stavite u tepsiju, začinite s Vegeta Natur za rižoto s plodovima mora i ostalim začinima, prelijte maslinovim ulje te dodajte hobotnicu. Prekrijte aluminijskom folijom (ili poklopcem) i pecite na 180 stupnjeva, oko sat vremena.
  4. Sada ćemo iskoristiti talog iz lonca u koje se dinstala hobotnica. U lonac dolijte 2 žlice maslinovog ulja i par nasjeckanih režnjeva češnjaka. Lagano dinstajte pa dolijte 150 ml bijelog vina. Pustiite da vino iskuha.
  5. Nakon što je prošlo sat vremena, izvadite hobotnicu iz pećnice, otkrijte tepsiju, prelijte sve tekućinom iz lonca i vratite peći otkriveno još 15-ak minuta.

 | Author: Zrinka Zekulić (Gladuša) foto: Zrinka Zekulić (Gladuša)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.