Tradicionalni i jednostavni kolačići su uvijek najbolji! Ove kolačiće neki zovu kiflice, neki roščići, a neki polumjeseci. Kako god ih zvali - jednako su dobri.
Nemojte se bojati pripreme domaćeg tijesta jer ovo stvarno nije teško pripremiti. Po želji, možete koristiti bademe, orahe ili čak pistacije - vjerujemo kako bi ovo bilo jako lijepo i efektno!
Također, možete ih i puniti nekim čokoladnim namazom, ali, s tim budite oprezni jer bi mogao iscuriti pa će se samo zapeći izvan roščića. No, tome možete pribjeći ako ih jednostavno umočite u zagrijan čokoladni namaz pa potom u otopljenu čokoladu!
Vjerujemo kako će se ovi slatki kolačići posebno svidjeti djeci.
Poslužite ih uz šalicu vruće čokolade i jednostavno uživajte!
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g svježeg sira
- 300 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
Priprema:
- Maslac i sir izmiksati te dodati brašno i miksati nastavkom za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto; zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 2 sata
- Pomiješati bijeli i smeđi šećer s lješnjacima
- Ohlađeno tijesto još jednom rukom premijesiti i staviti na pobrašnjenu površinu, oblikovati ga u kuglu te prerezati na 4 dijela
- Uzeti 1/4 smjese šećera i lješnjaka (75 g) i raširiti na dasku u oblik kruga te na smjesi razvući tijesto (da promjer bude 26 cm) da se smjesa lješnjaka i šećera utisne u tijesto; ponoviti postupak s preostalim tijestom i ostatkom smjese
- Tijesto razvučeno u krug izrezati kao za kiflice na 16 dijelova (trokuta) i oblikovati u kiflice
- Slagati kiflice/roščiće na papir za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 20 minuta
- Peći dok ne dobiju lijepu zlatnu boju