Recepti 19. veljače 2017.

Hrskavi roščići od domaćeg tijesta s lješnjacima

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slasni, slatki i mirisni kolačići koje ćete obožavati!

Tradicionalni i jednostavni kolačići su uvijek najbolji! Ove kolačiće neki zovu kiflice, neki roščići, a neki polumjeseci. Kako god ih zvali - jednako su dobri.

Nemojte se bojati pripreme domaćeg tijesta jer ovo stvarno nije teško pripremiti. Po želji, možete koristiti bademe, orahe ili čak pistacije - vjerujemo kako bi ovo bilo jako lijepo i efektno!

Također, možete ih i puniti nekim čokoladnim namazom, ali, s tim budite oprezni jer bi  mogao iscuriti pa će se samo zapeći izvan roščića. No, tome možete pribjeći ako ih jednostavno umočite u zagrijan čokoladni namaz pa potom u otopljenu čokoladu!

Vjerujemo kako će se ovi slatki kolačići posebno svidjeti djeci. 

Poslužite ih uz šalicu vruće čokolade i jednostavno uživajte!

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g svježeg sira
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera

Priprema:

  1. Maslac i sir izmiksati te dodati brašno i miksati nastavkom za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto; zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na 2 sata
  2. Pomiješati bijeli i smeđi šećer s lješnjacima
  3. Ohlađeno tijesto još jednom rukom premijesiti i staviti na pobrašnjenu površinu, oblikovati ga u kuglu te prerezati na 4 dijela
  4. Uzeti 1/4 smjese šećera i lješnjaka (75 g) i raširiti na dasku u oblik kruga te na smjesi razvući tijesto (da promjer bude 26 cm) da se smjesa lješnjaka i šećera utisne u tijesto; ponoviti postupak s preostalim tijestom i ostatkom smjese
  5. Tijesto razvučeno u krug izrezati kao za kiflice na 16 dijelova (trokuta) i oblikovati u kiflice
  6. Slagati kiflice/roščiće na papir za pečenje i peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 20 minuta
  7. Peći dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.