Ketogena dijeta temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, stoga predstavlja učinkovit način gubljenja kilograma. Ako razmišljate o prelasku na ovaj način prehrane, onda biste trebali voditi računa o tome što se nalazi u vašem hladnjaku i smočnici. Pri kuhanju trebate izbjegavati ugljikohidrate koji sadržavaju velike količine škroba i šećera; poput kruha, tjestenine, krumpira, banana i riže. S druge strane, poželjno je kuhati jela s namirnicama koje pretežito sadrže masti i proteine, poput ribe, mesa i jaja, ali i povrća koje raste iznad zemlje; avokada, brokule, tikvice, lisnatog povrća, rajčice, paprike i šparoge.
Dijetu su dosad isprobale brojne javne ličnosti poput Kourtney Kardashian i Kelly Ripa, te izrazile zadovoljstvo rezultatima. Čar ovog režima krije se upravo u činjenici da su masti poželjne pa mnogima ne predstavlja veliki problem pridržavati se ovog pravila. Ponukani iskustvima drugih, i mi smo odlučili isprobati neki keto recept kako bismo vidjeli u čemu leži popularnost ovakvog načina prehrane.
Sočne kobasice u kombinaciji s mozzarellom
Brzo, sočno i jednostavno riječi su kojima bismo opisali ovaj keto ručak. Odabrali smo upravo njega jer nam kombinacija kobasice i mozzarelle zvuči predobro da ju ne bismo isprobali, a pritom također tijelu dajemo potrebne masti i proteine.
Sastojci
- malo maslaca
- 1 pakiranje Podravka kranjskih kobasica
- 1 tikvica
- 2 luka
- 125 grama mozzarelle
- 3 režnja češnjaka
- ½ žličice soli
- ¼ mljevenog papra
- 1 velika žlica sušenog bosiljka
- ¼ maslinova ulja
Postupak
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i maslacem premažite posudu u kojoj pripremate ručak.
- Tikvice nasjeckajte na manje komade, usitnite češnjak i luk, te ih stavite u posudu za pečenje.
- Narežite mozzarellu na šnite, postavite ju između povrća i sve začinite sa soli, paprom i bosiljkom.
- Nakon toga dodajte nekoliko kapi maslinova ulja povrću i na njega stavite kobasice.
- Pecite najmanje 40 minuta ili sve dok kobasice ne budu dobro pečene, a povrće karamelizirano.
Dobar tek!