Međimurska pofratna gibanica vjerojatno je najkompliciraniji tradicionalni kolač koji se sastoji od 3 vrste tijesta i čak 4 različita nadjeva. Tradicionalni recept otkrio je gospodin Stanko u "Slatkoj kuharici" Petre Jelenić
U 11., pretposljednjoj epizodi treće sezone omiljene nam emisije "Slatka kuharica" naša najbolja slastičarka Petra Jelenić posjetila je Međimurje gdje je, u Svetom Martinu na Muri, od gospodina Stanka Trstenjaka, naučila pripremati vjerojatno najkompliciraniji domaći kolač - pofratnu gibanicu. Da, po prvi put u "Slatkoj kuharici" Petra je u goste došle i jednom gospodinu koji je pravi majstor pečenja kolača!
Spektakularno komplicirana pofratna gibanica sastoji se od 3 različite vrste tijesta (biskvita, dizanog i vučenog tijesta) te čak 4 različita nadjeva (od maka, oraha, sira i jabuka - baš kao i međimurska gibanica, koja, doduše, ima 'samo' jednu vrstu tijesta 😊). No to nije sve - u ovaj tradicionalni međimurski kolač još ide i domaći pekmez od šljiva te grožđice i kiselo vrhnje. WOW!
Petra Jelenić t Stanko Trstenjak
foto: Instagram @slatkakuharica
Zašto je ova gibanica - pofratna?
Inače, kako je gospodin Stanko objasnio u "Slatkoj kuharici", naziv "pofratna" u međimurskom dijalektu znači "prelivena", odnosno "zalivena". Tijekom pripreme slojevi gibanice se, naime, obično zalijevaju odnosno špricaju mlijekom, vrhnjem i jajima, što joj daje sočnost i karakterističnu teksturu. Međimurci ovaj proces nazivaju "pofratavanje".
Petra i u sljedećoj epizodi ostaje u Međimurju - na slavnom Mađerkinu bregu, uistinu posebnom vinogradarskom položaju s kojeg puca pogled na sve strane svijeta i 3 različite države, naučit će kako se priprema - repina pogača. Ovo ne propuštamo, jer to će, na našu veliku žalost, biti zadnja epizoda u trećoj sezoni "Slatke kuharice". Nadamo se skorom snimanju četvrte sezone, a čim nešto doznamo, javit ćemo...
Dok čekamo vijesti o novoj sezoni "Slatke kuharice" donosimo recept za pofratnu gibanicu gospodina Stanka Trstenjaka.
Petra Jelenić i Stanko Trstenjak
foto: Instagram @slatkakuharica
Pofratna gibanica
foto: Instagram @slatkakuharica
Pofratna gibanica sastoji od dizanog tijesta, vučenog tijesta, biskvita, nadjeva od maka, nadjeva od oraha, nadjeva od sira te nadjeva od jabuka, pekmeza od šljiva, grožđica i kiselog vrhnje. Prvo se ispeče biskvit. Zatim se zamijesi vučeno tijesto. Potom dizano. Naprave se nadjevi. Pripremi se protvan dimenzija 35 x 30 cm i visine 10 cm u koji se slojevi slažu prema uputama u receptu.
Ne gasi ekran dok kuham
Pofratna gibanica - recept gospodina Stanka
60 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
12
porcija
ZAHTJEVNO
BISKVIT
Sastojci
Jaje
4
kom
Šećer
250
g
Suncokretovo ulje
100
ml
Voda
100
ml
Brašno
250
g
Prašak za pecivo
1
kom
Limunova korica
Postupak
Pripremite protvan za pečenje, dno obložite papirom za pečenje.
Protvan treba biti veličine onog u kojem ćete slagati i peći pofratnu gibanicu. Ako imate manji nije problem - lako se ‘iskroji’ pošto je biskvit u centru same gibanice.
Šećer i jaja miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane čvrsta i pjenasta. Dodajte ulje, izmiješajte pa dodajte vodu.
Umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Sipajte u protvan pa pecite na 150°C oko 15 minuta do zlatno-smeđeboje. Ohladite u protvanu i tek tada izvadite van.
Biskvit treba biti oko 2 cm debljine pa ako je previsok prerežite ga na željenu debljinu. Ogulite koricu s biskvita.
DIZANO TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
500
g
Kvasina
40
g
Jaje
1
kom
Mlijeko
300
ml
Šećer
5
žlica
Suncokretovo ulje
100
ml
Sol
1
prstohvat
Postupak
Otopite kvasac u mlakom mlijeku i dodajte malo šećera i brašna od ukupne količine. Kad kvasac proradi dodajte sve sastojke u brašno i zamijesite meko dizano tijesto.
Pokrijte krpom i pustite dizati na toplom mjestu.
VUČENO TIJESTO
Sastojci
Brašno
500
g
Voda
230
ml
Sol
1
žličica
Jaje
1
kom
Ocat
Suncokretovo ulje
4
žlica
Postupak
Zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. Premažite uljem i pokrijte pa pustite da odmara 30 minuta.
NADJEV OD MAKA
Sastojci
Mak
300
g
Šećer
100
g
Vanilin šećer
1
kom
Limunova korica
1
kom
Postupak
Pomiješajte sve sastojke
NADJEV OD ORAHA
Sastojci
Mljeveni orasi
300
g
Šećer
50
g
Vanilin šećer
1
kom
Limunova korica
1
kom
Postupak
Orahe sameljite, pomiješajte sa šećerom, vanilijom i limunom.
NADJEV OD JABUKA
Sastojci
Jabuka
1,50
kg
Šećer
50
g
Cimet
Postupak
Jabuke operite, ogulite i maknite sredinu s košticama. Naribajte, pa dodajte šećera i cimeta po želji.
NADJEV OD SIRA
Sastojci
Svježi sir
400
g
Jaje
1
kom
Šećer
50
g
Sol
1
prstohvat
Vanilin šećer
1
kom
Postupak
Sve sastojke pomiješajte u glatku smjesu.
DODATNI SASTOJCI I SLAGANJE
Sastojci
Pekmez od šljiva
Suncokretovo ulje
Kiselo vrhnje
Grožđice
Postupak
Dizano tijesto se razvalja u veličinu tepsije plus toliko da ide van preko stijenki. Kolač kada nafilamo moramo preklopiti tako da ga cijelog ‘zamotamo’ u dizano tijesto.
Vučeno tijesto razvučemo tako da možemo izrezati 7 kora veličine protvana.
Na dno kalupa na dizano tijesto rasporedimo pola nadjeva od oraha pa poškropimo uljem i kiselim vrhnjem. Poklopimo jednom korom vučenog tijesta tako da pokrijemo orahe.
Rasporedimo pola nadjeva od maka, poškropimo uljem i kiselim vrhnjem i malo pospemo ribanim jabukama. Poravnamo i pokrijemo slojem vučenog tijesta.
Sad rasporedite pola nadjeva od sira, pospite malo grožđica i opet poklopite vučenim tijestom.
Tijesto premažite slojem marmalade od šljiva i stavite biskvit. Biskvit premažite slojem marmelade od šljiva pa stavite koru od vučenog tijesta.
Ponovite postupak: orasi-vučeno tijesto-mak plus jabuke-vučeno tijesto-sir-vučeno tijesto-pa samo sloj s jabukama.
Sloj dizanog tijesta koje visi preko rubova preklopite tako da lijepo pokrije površinu gibanice.
Ne brinite ako neće lijepo izgledati jer kada bude pečena i kada se ohladi gibanicu okrenemo naopačke pa je to u konačnici dno gibanice.
Gibanicu pustite da se diže na toplom pola sata pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150°C sat vremena. 10 minuta prije kraja dignite temperturu na 180°C pa kad istekne puni sat ugasite pećnicu i ostavite gibanicu u pećnici još pola sata.
Izvadite gibanicu, prekrijte krpom pa malo mlaku okrenite van na dasku da se ohladi do kraja.
Inspirirana tradicionalnih receptom za pofratnu gibanicu gospodina Stanka, Petra je osmislila i svoju modernu varijantu - pofratni tart za koji recept može pronaći na linku niže...
Imamo još odličnih Petrinih recepata iz "Slatke kuharice". Ne znamo koji nam je bolji - ma, svi su genijalni!