Gledajući njezinu odličnu emisiju "Slatka kuharica" otkrili smo recept Petre Jelenić za šljive u tempuri, inspiriran peteranskim mudlinima
Jeste li ikada čuli za mudline? Da, malo čudno zvuči, no mudlini su tradicionalna tjestenina, najsličnija istarskim pljukancima. Peteranski mudlini prave se od samo 3 sastojka: brašna, soli i vode. Od te 3 namirnice zamijesi se žilavo tijesto koje se potom rolanjem oblikuje (tradicionalno na ženskom bedu, ali sasvim OK su i oni rolani na dasci za tijesto 😉).
Tradicionalno se mudlini poslužuju u slanoj i slatkoj varijanti. Slana varijanta može poslužiti kao brzi ručak ili gablec u kombinaciji s masti, slaninom, kiselim vrhnjem, bučinim uljem i drugim dodacima, a postoji i slatka varijanta. Slatki mudlini jedu se s domaćim pekmezom (najčešće od šljiva), ali i orasima ili makom.
Petra Jelenić i Zlata Dolenec u emisiji "Slatka kuharica"
foto: Instagram @slatkakuharica
Tradicionalan recept Zlate Dolenec i moderan recept Petre Jelenić
Sve ovo, a i neke zanimljivosti o mudlinima naučili smo jučer u još jednoj sjajnoj epizodi HTV-ova serijala "Slatka kuharica" sa slastičarkom Petrom Jelenić u glavnoj ulozi. Petra je recept za tradicionalne peteranske mudline naučila od prave majstorice, gospođe Zlate Dolenec. Naravno, Petra Jelenić osmislila je i autorsku slasticu inspiriranu tradicionalnim mudlinima - šljive u tempuri s umakom.
Oba recepta donosimo u nastavku!
Peteranski mudlini s domaćim pekmezom od šljiva
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Peteranski mudlini - recept gospođe Zlate Dolenec
10 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Oštro brašno
400
g
Sol
1
žličica
Voda
Postupak
U brašno stavite sol i malo po malo dodajte vodu. Zamijesite žilavo tijesto..
Oblikujte mudline i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte 10-ak minuta pa ocijedite.
Kao slatko jelo poslužite pomiješano s pekmezom ili posuto makom ili orasima i šećerom.
Kao slanu varijantu možete politi bučinim uljem i malo posoliti ili otopiti mast pa dodati kiselo vrhnje i posoliti pa kad prokipi i ‘ispeče’ dodajte kuhane mudline
Petra Jelenić
foto: Instagram @slatkakuharica
Šljive u tempuri s umakom - recept Petre Jelenić
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Peteranska tempura sa šljivama - recept by Petra Jelenić
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
ŠLJIVE U TEMPURI
Sastojci
Glatko brašno
0,25
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,25
šalica
Voda
0,25
šalica
Bjelanjak
0,50
kom
Šljive
Suncokretovo ulje
Postupak
Ulje zagrijati na 180°C.
Pomiješajte brašno, gustin i vodu, dodajte bjelanjke. Smjesa ne mora biti glatko izmućena. Dodajte 4-5 kockica leda.
Šnite šljiva poprašite gustinom pa jednu po jednu umačite u smjesu i stavite u vruće ulje. Kratko pržite pa vadite na papir za pečenje.
UMAK
Sastojci
Mascarpone
2
žlica
Kiselo vrhnje
4
žlica
Med
Mak
Cimet
Postupak
Sve sastojke pomiješajte - meda dodajte po želji, odnosno prema ukusu.
Umak posluži uz šljive u tempuri.
Petra je u svom receptu koristila one okrugle šljive, koje se u supermarketima mogu nabaviti gotovo cijele godine, tako da ne trebamo strahovati što je sezona domaćih šljiva iza nas. Naravno, jedva čekamo iduću godinu i domaće šljive da i tada isprobamo ovaj Petrin recept, a imamo i nešto smrznutih...
Isprobaj i ove recepte Petre Jelenić iz emisije "Slatka kuharica"...