U najnovijoj epizodi najfinijeg domaćeg TV serijala "Slatka kuharica" Petra Jelenić naučila je pripremati masnicu, a potom osmislila i njezinu modernu verziju od dizanog tijesta
Svi ćemo se složiti, slastičarka Petra Jelenić jedna je od najboljih u svome poslu. Obožavamo njezine maštovite slastice i inovativne recepte, a posebno TV serijal "Slatka kuharica" u sklopu kojeg Petra obilazi Hrvatsku, istražuje tradicionalne recepte te se time inspirira za kreiranje novih slastica.
Tako je bilo i ove nedjelje kada je Petra u Slunju, odnosno u Rastokama, na obali rijeke Slunjčice naučila pripremati tradicionalnu masnicu, za koju joj je svoj recept otkrila gospođa Anka Magdić.
Petra Jelenić i Anka Magdić masnicu su ispekle na obali rijeke Slunjčice
foto: Instagram @slatkakuharica
Petra Jelenić i Anka Magdić
foto: Instagram @slatkakuharica
Po čemu je posebna masnica?
A što je masnica? Naoko samo obična štrudla, no zapravo riječ je o sasvim posebnoj, slasnoj i masnoj, slanoj štrudli punjenoj skorupom. Ako nema dovoljno skorupa, u nadjev uskaču i svježi kravlji sir i vrhnje, no najslasnija je upravo ona originalna.
"Kad je neko slavlje, i stol je pun kolača, mi i dalje najradije biramo slanu masnicu", otkrila je Petri gospođa Anka, a nadahnuta originalnim tradicionalnim receptom za masnicu Petra je pripremila i svoju verziju od dizanog tijesta, sa vrlo zanimljivim punjenjem. Obavezno isprobaj oba recepta i javi nam koji ti je bolji, ako ćeš se moći odlučiti...
Slunjska masnica
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Slunjska masnica - recept gospođe Anke Magdić
35 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Jaje
1
kom
Sol
1
prstohvat
Voda
300
ml
Brašno
700
g
NADJEV
Sastojci
Jaje
3
kom
Skorup
400
g
Svježi kravlji sir
400
g
Postupak
Pomiješajte jaje, sol i vodu pa dodajte malo po malo brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite u dva dijela, dobro zamijesite pa premažite uljem i ostavite oko pola sata da odmori.
Za nadjev: u jaja dodajte sol, skorup i sir pa dobro izmiješajte.
Na pobrašnjeni stolnjak stavite tijesto. Malo pouljite pa razvucite u svim smjerovima.
Rasporedite pola nadjeva po cijeloj površini tijesta. Savijte masnicu. Prebacite u nauljeni protvan.
Ponovite s drugim komadom tijesta.
Masnicu nauljite pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peče se 30-40 minuta.
Masnica u zeleno - recept by Petra Jelenić
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Masnica u zeleno - recept by Petra Jelenić
32 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Pirovo brašno
350
g
Svježi kvasac
20
g
Šećer
30
g
Žumanjak
3
kom
Mlijeko
70
g
Maslac
80
g
Sol
1
prstohvat
Postupak
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu pa zamotajte u foliju. Pustite na sobnoj temperaturi da kvasac proradi (15-ak minuta) pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.
NADJEV
Sastojci
Indijski oraščić
200
g
Miješano lisnato povrće (špinat, blitva, kelj...)
300
g
Češnjak
Sol
Papar
Kiselo vrhnje
Postupak
Indijske oraščiće prelijte vodom i ostavite da se namaču preko noći.
Blanširajte povrće pa ohladite u lednoj vodi. Ocijedite.
Ocijedite indijske orašćiće i stavite u blender. Dodajte povrće, malo soli, par režnjeva češnjaka, 2-3 žlice kiselog vrhnja i izblendajte u glatku kremu.
Popravite okus ako treba (sol-papar) i ako je slučajno pregusto dodajte malo vode.
Tijesto razvaljajte što tanje, namažite nadjev po cijeloj površini tijesta pa zarolajte u roladu.
Roladu stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pustite na udvostruči volumen.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 40 minuta.
Pečenu masnicu izvadite iz peći, namažite tanko uljem i prekrijte krpom.
Nakon 10-ak minuta izvadite iz kalupa, omotajte krpom i pustite da se ohladi.
Petra Jelenić i Anka Magdić u žaru pripreme masnice
foto: Instagram @slatkakuharica
Na našu veliku žalost, treća sezona "Slatke kuharice" primiče se kraju te nas čekaju još samo dvije epizode. U sljedećoj, u nedjelju 8. prosinca, Petra Jelenić odlazi u Međimurje gdje će naučiti pripremati novu slasticu. Uz odlične recepte iz prethodnih epizoda koje donosimo u nastavku, nadamo se da uskoro stiže i 4. sezona "Slatke kuharice".