Recepti Desert 02. prosinca 2024.

Masnica nije obična štrudla! Petra Jelenić otkriva zašto...

Desert
35 MIN
40 MIN
16
SREDNJE
slatka kuharica, petra jelenić, HRT
Slunjska masnica
foto: Instagram @slatkakuharica
U najnovijoj epizodi najfinijeg domaćeg TV serijala "Slatka kuharica" Petra Jelenić naučila je pripremati masnicu, a potom osmislila i njezinu modernu verziju od dizanog tijesta

Svi ćemo se složiti, slastičarka Petra Jelenić jedna je od najboljih u svome poslu. Obožavamo njezine maštovite slastice i inovativne recepte, a posebno TV serijal "Slatka kuharica" u sklopu kojeg Petra obilazi Hrvatsku, istražuje tradicionalne recepte te se time inspirira za kreiranje novih slastica.

Tako je bilo i ove nedjelje kada je Petra u Slunju, odnosno u Rastokama, na obali rijeke Slunjčice naučila pripremati tradicionalnu masnicu, za koju joj je svoj recept otkrila gospođa Anka Magdić

slatka kuharica, petra jelenić, HRT | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Anka Magdić masnicu su ispekle na obali rijeke Slunjčice foto: Instagram @slatkakuharica slatka kuharica, petra jelenić, HRT | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Anka Magdić foto: Instagram @slatkakuharica

Po čemu je posebna masnica?

A što je masnica? Naoko samo obična štrudla, no zapravo riječ je o sasvim posebnoj, slasnoj i masnoj, slanoj štrudli punjenoj skorupom. Ako nema dovoljno skorupa, u nadjev uskaču i svježi kravlji sir i vrhnje, no najslasnija je upravo ona originalna.

"Kad je neko slavlje, i stol je pun kolača, mi i dalje najradije biramo slanu masnicu", otkrila je Petri gospođa Anka, a nadahnuta originalnim tradicionalnim receptom za masnicu Petra je pripremila i svoju verziju od dizanog tijesta, sa vrlo zanimljivim punjenjem. Obavezno isprobaj oba recepta i javi nam koji ti je bolji, ako ćeš se moći odlučiti...

slatka kuharica, petra jelenić, HRT | Author: Instagram @slatkakuharica Slunjska masnica foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Slunjska masnica - recept gospođe Anke Magdić
35 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Jaje 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Voda 300 ml
  • Brašno 700 g
NADJEV
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Skorup 400 g
  • Svježi kravlji sir 400 g
Postupak
  1. Pomiješajte jaje, sol i vodu pa dodajte malo po malo brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite u dva dijela, dobro zamijesite pa premažite uljem i ostavite oko pola sata da odmori.


  2. Za nadjev: u jaja dodajte sol, skorup i sir pa dobro izmiješajte.


  3. Na pobrašnjeni stolnjak stavite tijesto. Malo pouljite pa razvucite u svim smjerovima.


  4. Rasporedite pola nadjeva po cijeloj površini tijesta. Savijte masnicu. Prebacite u nauljeni protvan.


  5. Ponovite s drugim komadom tijesta.


  6. Masnicu nauljite pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peče se 30-40 minuta.


slatka kuharica, petra jelenić, HRT | Author: Instagram @slatkakuharica Masnica u zeleno - recept by Petra Jelenić foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Masnica u zeleno - recept by Petra Jelenić
32 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Pirovo brašno 350 g
  • Svježi kvasac 20 g
  • Šećer 30 g
  • Žumanjak 3 kom
  • Mlijeko 70 g
  • Maslac 80 g
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto.


  2. Oblikujte tijesto u kuglu pa zamotajte u foliju. Pustite na sobnoj temperaturi da kvasac proradi (15-ak minuta) pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.


NADJEV
Sastojci
  • Indijski oraščić 200 g
  • Miješano lisnato povrće (špinat, blitva, kelj...) 300 g
  • Češnjak
  • Sol
  • Papar
  • Kiselo vrhnje
Postupak
  1. Indijske oraščiće prelijte vodom i ostavite da se namaču preko noći.


  2. Blanširajte povrće pa ohladite u lednoj vodi. Ocijedite.


  3. Ocijedite indijske orašćiće i stavite u blender. Dodajte povrće, malo soli, par režnjeva češnjaka, 2-3 žlice kiselog vrhnja i izblendajte u glatku kremu.


  4. Popravite okus ako treba (sol-papar) i ako je slučajno pregusto dodajte malo vode.


  5. Tijesto razvaljajte što tanje, namažite nadjev po cijeloj površini tijesta pa zarolajte u roladu.


  6. Roladu stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pustite na udvostruči volumen.


  7. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 40 minuta.  


  8. Pečenu masnicu izvadite iz peći, namažite tanko uljem i prekrijte krpom.

    Nakon 10-ak minuta izvadite iz kalupa, omotajte krpom i pustite da se ohladi.


    petra jelenić, slatka kuharica



slatka kuharica, petra jelenić, HRT | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Anka Magdić u žaru pripreme masnice foto: Instagram @slatkakuharica

Na našu veliku žalost, treća sezona "Slatke kuharice" primiče se kraju te nas čekaju još samo dvije epizode. U sljedećoj, u nedjelju 8. prosinca, Petra Jelenić odlazi u Međimurje gdje će naučiti pripremati novu slasticu. Uz odlične recepte iz prethodnih epizoda koje donosimo u nastavku, nadamo se da uskoro stiže i 4. sezona "Slatke kuharice".

slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić Možda vas zanima... Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti petra jelenić, slatka kuharica Možda vas zanima... Recept za knedle iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti slatka kuharica, petra jelenić Možda vas zanima... ŠLJIVE U TEMPURI Novo slatko čudo Petre Jelenić Recepti petra jelenić, slatka kuharica Možda vas zanima... Hamenturnjak, što je to? Divan kolač o kojem sve zna Petra Jelenić... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.