U najnovijoj epizodi najslađeg TV serijala "Slatka kuharica" uz Petru Jelenić doznali smo kako se pravi tradicionalni baščanski hamenturnjak
U putovanju Hrvatskom u potrazi za tradicionalnim receptima za slastice, naša najbolja slastičarka Petra Jelenić zaustavila se u Baškoj na otoku Krku gdje je otkrila - hamenturnjak.
Priznajemo, nikad nismo čuli za ovaj kolač, ali iz najnovije epizode Petrina TV serijala "Slatka kuharica" koji pobožno svake nedjelje poslijepodne pratimo na HTV-u doznali smo da je hamenturnjak kolač koji se savršeno uklapa u sve prisutniju priču o održivosti, posebno u kuhinji.
Narežite smokve na kockice te ih prelijte i potopite prošekom ili vinom. Isto učinite i s grožđicama.
Baščanski hamenturnjak se tradicionalno radio s grožđicama od crnog grožđa (Bašćan, pravi par).
Zakuhajte vodu i pofurite kukuruzni griz da dobijete teksturu mokrog pijeska i pustite da odstoji preko noći.
DRUGI DAN:
Pripremite protvan - namažite ga maslinovim uljem.
Kvasac umrvite u mlijeku, dodajte žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane da kvasac počne raditi.
Razradite pofureni kukuruzni griz pa dodajte brašno i dobro promiješajte.
Naribajte limunovu koricu, dodajte jaja, šećer i sol pa dobro izmiješajte. Dodajte uzašli kvas, dodajte grožđice, namočene smokve sa svom tekućinom i 40 g maslinovog ulja.
Sve izmiješajte i sipajte u pripremljeni protvan. Pokrijte i pustite da se diže oko jedan sat. Smjesa mora duplo narasti.
Pećnicu zagrijte na 180 °C i pecite oko 40 minuta.
Moderna verzija hamenturnjaka
foto: Instagram @slatkakuharica
Ne gasi ekran dok kuham
Hamenturnjak na novo - recept by Petra Jelenić
45 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
BISKVITIĆI
Sastojci
Kukuruzno brašno
105
g
Prašak za pecivo
8
g
Jaje
2
kom
Kiselo vrhnje
200
g
Maslinovo ulje
50
g
Šećer
45
g
Limunova korica
1
kom
Postupak
Pripremite kalupe – tanko ih premažite uljem ili pošpricajte sprejem za mašćenje. Pećnicu stavite zagrijavati na 180°C. Odvojite jaja.
U žumanjke stavite ulje, kiselo vrhnje i limunovu koricu pa promiješajte da se smjesa jednolično poveže.
U brašno dodajte prašak za pecivo pa promiješajte. Bjelanjke i šećer izmiksajte u snijeg.
Povežite snijeg i žumanjke pa dodajte kukuruzno brašno.
Miješajte lagano da se smjesa poveže pa pomoću dresir vrećice špricajte u kalupe.
Na svaki biskvitić stavite par grožđica iz prošeka.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko deset minuta - ovisno o kalupu, biskviti su brzo gotovi
GEL OD GROŽĐICA
Sastojci
Grožđice
150
g
Prošek
150
g
Sok od grožđa
150
g
Postupak
Sve pomiješajte i ostavite preko noći.
Drugi dan izblendajte smjesu u blender pa propasirajte na fino sito.
200 g pirea od grožđica i prošeka
100 g soka od grožđa
3 g agar agara
2 lista želatine
Pire, sok od jabuka i agar promiješajte. Želatinu namočite u hladnu vodu.
Prokuhajte kratko pire od grožđica, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu.
Promiješajte pa smjesu spremite u hladnjak da se ohladi.
Stisnutu smjesu izblendajte u glatki žele.
DEKORACIJA U OBLIKU LISTIĆA
Sastojci
Šećer u prahu
50
g
Pirovo brašno
50
g
Maslac
50
g
Bjelanjak
1
kom
Postupak
Šećer u prahu, pirovo brašno, rastopljeni maslac i bjelanjak pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu pa spremite u hladnjak da se malo stisne.
Smjesu stavite u kalupe pa pecite na 180°C 4-5 minuta dok ne počne dobivati boju po rubovima.
Još vruće izvadite iz kalupa, poravnajte i pustite da se ohladi.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.