Recepti Desert 25. studenoga 2024.

Hamenturnjak, što je to? Divan kolač o kojem sve zna Petra Jelenić...

Desert
40 MIN
40 MIN
20
SREDNJE
petra jelenić, slatka kuharica
Baščanski hamenturnjak
foto: Instagram @slatkakuharica
U najnovijoj epizodi najslađeg TV serijala "Slatka kuharica" uz Petru Jelenić doznali smo kako se pravi tradicionalni baščanski hamenturnjak

U putovanju Hrvatskom u potrazi za tradicionalnim receptima za slastice, naša najbolja slastičarka Petra Jelenić zaustavila se u Baškoj na otoku Krku gdje je otkrila - hamenturnjak.

Priznajemo, nikad nismo čuli za ovaj kolač, ali iz najnovije epizode Petrina TV serijala "Slatka kuharica" koji pobožno svake nedjelje poslijepodne pratimo na HTV-u doznali smo da je hamenturnjak kolač koji se savršeno uklapa u sve prisutniju priču o održivosti, posebno u kuhinji. 

petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Petra Jelenić i Branka Polonijiu Baškoj na rku pripremile su hamenturnjak foto: Instagram @slatkakuharica slatka kuharica, poderane gaće, petra jelenić Možda vas zanima... Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

Tradicionalni recept Petri je otkrila prava majstorica Branka Poloniji, dok je Petra pripremila i svoju verziju. Oba recepta donosimo u nastavku.

petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Baščanski hamenturnjaci foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Baščanski hamenturnjak - recept gospođe Branke
40 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kukuruzna krupica 1 kg
  • Voda
  • Glatko brašno 300 g
  • Svježi kvasac 40 g
  • Mlijeko 300 g
  • Šećer 50 g
  • Sol 1 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Maslinovo ulje 40 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Grožđice 250 g
  • Suha smokva 500 g
  • Prošek
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. PRVI DAN:

    Narežite smokve na kockice te ih prelijte i potopite prošekom ili vinom. Isto učinite i s grožđicama.

    Baščanski hamenturnjak se tradicionalno radio s grožđicama od crnog grožđa (Bašćan, pravi par).

    Zakuhajte vodu i pofurite kukuruzni griz da dobijete teksturu mokrog pijeska i pustite da odstoji preko noći.


  2. DRUGI DAN:

    Pripremite protvan - namažite ga maslinovim uljem.

    Kvasac umrvite u mlijeku, dodajte žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane da kvasac počne raditi.

    Razradite pofureni kukuruzni griz pa dodajte brašno i dobro promiješajte.

    Naribajte limunovu koricu, dodajte jaja, šećer i sol pa dobro izmiješajte. Dodajte uzašli kvas, dodajte grožđice, namočene smokve sa svom tekućinom i 40 g maslinovog ulja.

    Sve izmiješajte i sipajte u pripremljeni protvan. Pokrijte i pustite da se diže oko jedan sat. Smjesa mora duplo narasti.

    Pećnicu zagrijte na 180 °C i pecite oko 40 minuta. 


petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica Moderna verzija hamenturnjaka foto: Instagram @slatkakuharica

Ne gasi ekran dok kuham

Hamenturnjak na novo - recept by Petra Jelenić
45 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
BISKVITIĆI
Sastojci
  • Kukuruzno brašno 105 g
  • Prašak za pecivo 8 g
  • Jaje 2 kom
  • Kiselo vrhnje 200 g
  • Maslinovo ulje 50 g
  • Šećer 45 g
  • Limunova korica 1 kom
Postupak
  1. Pripremite kalupe – tanko ih premažite uljem ili pošpricajte sprejem za mašćenje. Pećnicu stavite zagrijavati na 180°C. Odvojite jaja.


  2. U žumanjke stavite ulje, kiselo vrhnje i limunovu koricu pa promiješajte da se smjesa jednolično poveže.


  3. U brašno dodajte prašak za pecivo pa promiješajte. Bjelanjke i šećer izmiksajte u snijeg.

    Povežite snijeg i žumanjke pa dodajte kukuruzno brašno.


  4. Miješajte lagano da se smjesa poveže pa pomoću dresir vrećice špricajte u kalupe.

    Na svaki biskvitić stavite par grožđica iz prošeka.


  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko deset minuta - ovisno o kalupu, biskviti su brzo gotovi


GEL OD GROŽĐICA
Sastojci
  • Grožđice 150 g
  • Prošek 150 g
  • Sok od grožđa 150 g
Postupak
  1. Sve pomiješajte i ostavite preko noći.

    Drugi dan izblendajte smjesu u blender pa propasirajte na fino sito.


  2. 200 g pirea od grožđica i prošeka

    100 g soka od grožđa

    3 g agar agara

    2 lista želatine

    Pire, sok od jabuka i agar promiješajte. Želatinu namočite u hladnu vodu.


  3. Prokuhajte kratko pire od grožđica, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu.

    Promiješajte pa smjesu spremite u hladnjak da se ohladi.

    Stisnutu smjesu izblendajte u glatki žele.


DEKORACIJA U OBLIKU LISTIĆA
Sastojci
  • Šećer u prahu 50 g
  • Pirovo brašno 50 g
  • Maslac 50 g
  • Bjelanjak 1 kom
Postupak
  1. Šećer u prahu, pirovo brašno, rastopljeni maslac i bjelanjak pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu pa spremite u hladnjak da se malo stisne.

    Smjesu stavite u kalupe pa pecite na 180°C 4-5 minuta dok ne počne dobivati boju po rubovima.

    Još vruće izvadite iz kalupa, poravnajte i pustite da se ohladi.


petra jelenić, slatka kuharica | Author: Instagram @slatkakuharica "Slatka kuharica" foto: Instagram @slatkakuharica slatka kuharica, petra jelenić Možda vas zanima... ŠLJIVE U TEMPURI Novo slatko čudo Petre Jelenić Recepti petra jelenić, slatka kuharica Možda vas zanima... Recept za knedle iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:00 25. Studeni 2024.

    Mljac