Meki mliječni kruh pravi je užitak kada se u njemu uživa još toplom, uz maslac i domaći džem. Kombinaciji dodajte bijelu ili crnu kavu i uživanje može započeti.
Meki, spužvast i prozračan kruh u kućnoj je radinosti poprilično teško dobiti, no ne i nemoguće. Kombinirajte mlijeko i maslac u klasičnoj smjesi za kruh, a dodati možete i sjemenke poput maka i sezama. Bitno je da se kruh dobro digne nekoliko puta, a zatim ga jednostavnim pokretima oblikujte u štrucu tople, meke sreće. I to je to, jednostavnije nego što možete zamisliti!
Potrebno vam je:
- 1 veće jaje
- 160 ml toplog mlijeka
- 40 ml tople vode
- 340 g bijelog brašna
- 60 g suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 4 g (žličica i pola) suhog kvasca
- 60 g maslaca
Priprema:
- U posudi najprije pomiješajte mlijeko, suhi kvasac i šećer pa pustite desetak minuta da odstoji.
- Dodajte jaje, vodu, sol i brašno.
- Sve dobro pomiješajte kako biste dobili smjesu nalik tijestu, a zatim dodajte omekšali maslac.
- Zamijesite tijesto i oblikujte kuglu.
- Tijesto prebacite u plastičnu posudu koju ste prethodno premazali otopljenim maslacem ili uljem.
- Prekrijte folijom i pustite da se diže oko 90 minuta.
- Kada se tijesto diglo, podijelite ga na tri dijela.
- Pustite da se dižu još oko 15 minuta, a svaki razvaljajte u pravokutnik pa preklopite tako da dobijete trokut.
- Svaki trokut zatim zarolajte i stavite u kalup za kruh koji ste najprije premazali rastopljenim maslacem.
- Pustite da se diže još nekoliko minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kruh premažite mlijekom pa pecite oko sat vremena do 75 minuta.
- Prije rezanja kruh dobro ohladite.
Dobar tek!