Recepti Rižoto 17. ožujka 2025.

Imamo recept za savršen prilog za sve ljubitelje riže

Rižoto
15 MIN
56 MIN
8
SREDNJE
tahdig, perzijska riža
Perzijska riža ili tahdig
foto: The Spruce Eats/Pinterest
Hrskav i aromatičan, tahdig je jedno od onih priloga koje upija umake i začine čineći svaki zalogaj neodoljivim

Riža je u iranskoj kuhinji mnogo više od običnog priloga – ona je srce svakog obroka, osmišljena da upije bogate okuse mesnih i povrtnih jela. No ono što ovakav način pripreme riže izdvaja od drugih je tahdig – hrskavi sloj riže koji se formira na dnu posude tijekom kuhanja

 Sam naziv dolazi od perzijskih riječi tah (dno) i dig (lonac), što znači dno lonca. Ironično, kada se jelo posluži, tahdig zauzima počasno mjesto na vrhu – baš kao što zaslužuje.

Možda vas zanima... Basmati riža: Kako ju pravilno skuhati? Špajza

Zalogaji koji pucketaju pod zubima

Tajna savršenog tahdiga je u pažljivo kontroliranoj temperaturi, pravoj količini ulja i strpljenju, jer najbolji rezultati dolaze polako. Ono što ga čini tako neodoljivim nije samo tekstura – hrskavi zalogaji koji pucketaju pod zubima – već i sposobnost upijanja arome začina poput šafrana, čineći svaki zalogaj jedinstvenim.

Iako je tahdig najbolje poslužiti odmah, riža se može čuvati u hladnjaku do 4 dana, ali imaj na umu da će hrskavi sloj omekšati tijekom vremena.

tahdig, perzijska riža | Author: Food Dolls/Pinterest Tahdig, odnosno perzijska riža​ foto: Food Dolls/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tahdig
15 MIN
pripreme
56 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Basmati riža 2 šalica
  • Voda 8 šalica
  • Sol 2 žličica
  • Šafran 0,50 žličica
  • Suncokretovo ulje 5 žlica
Postupak
  1. Stavi 2 šalice basmati riže u veliku zdjelu i prelij hladnom vodom tako da je prekrije nekoliko centimetara. Ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat, a može i do 5 sati. Ocijedi i isperi rižu nekoliko puta dok voda ne postane gotovo bistra.


  2. U srednjem loncu na jakoj vatri zakuhaj 8 šalica vode i dodaj 2 žlice soli. Ubaci rižu i kuhaj bez poklopca 5-7 minuta, dok se zrna ne izduže, lagano omekšaju, ali ostanu al dente.


  3. Ocijedi rižu, isperi je hladnom vodom i ostavi da se potpuno ocijedi. Ako koristiš šafran, usitni 1/2 žličice šafranovih niti u fini prah koristeći mužar i tučak. Umiješaj 2 žlice vruće vode, zatim prebaci u malu zdjelu s dovoljno mjesta za dodavanje 1 šalice riže.


  4. Premaži dno neprijanjajućeg lonca zapremine 2 litre sa 3 žlice neutralnog ulja.


  5. Umiješaj 1 šalicu riže u smjesu vode i šafrana. Prebaci u lonac i rasporedi u ravnomjernom sloju.

    Prekrij ostatkom riže i poravnaj. Ako ne koristiš šafran, jednostavno prebaci svu rižu u lonac i ravnomjerno je rasporedi.


  6. Prelij preostale 2 žlice ulja i 1/4 šalice vode ravnomjerno preko riže. Čistu kuhinjsku krpu omotaj oko poklopca lonca, povuci krajeve dalje od rubova i pričvrsti ga oko ručke poklopca kako bi ostao na mjestu i bio zaštićen od izravne topline štednjaka. Poklopi lonac.


  7. Kuhaj bez ometanja na srednje niskoj vatri 45 minuta. Makni lonac s vatre i ostavi ga poklopljenog još 5 minuta.


  8. Kako bi oslobodio tahdig, skini poklopac. Stavi veliki tanjur ili pladanj na vrh lonca. Čvrsto uhvati tanjur i ručke lonca istovremeno (oprez, vruće!) i brzo, ali pažljivo, preokreni lonac u jednom potezu. Polako podigni lonac i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

246 kcal

12 %

MASTI

9,10 g

12 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

37,10 g

13 %

PROTEINI

3,30 g

6 %

Za dodatnu aromu, umjesto biljnoga ulja možeš koristiti maslac ili ghee, koji će tahdigu dati bogatiji okus.

Informiraj se o riži na ovim linkovima!

riža Možda vas zanima... Sve što trebaš znati o pripremi i vrstama riže Špajza Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza riža Možda vas zanima... Je li sigurno jesti i podgrijavati ostatke riže? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.