Hrskav i aromatičan, tahdig je jedno od onih priloga koje upija umake i začine čineći svaki zalogaj neodoljivim
Riža je u iranskoj kuhinji mnogo više od običnog priloga – ona je srce svakog obroka, osmišljena da upije bogate okuse mesnih i povrtnih jela. No ono što ovakav način pripreme riže izdvaja od drugih je tahdig – hrskavi sloj riže koji se formira na dnu posude tijekom kuhanja
Sam naziv dolazi od perzijskih riječi tah (dno) i dig (lonac), što znači dno lonca. Ironično, kada se jelo posluži, tahdig zauzima počasno mjesto na vrhu – baš kao što zaslužuje.
Tajna savršenog tahdiga je u pažljivo kontroliranoj temperaturi, pravoj količini ulja i strpljenju, jer najbolji rezultati dolaze polako. Ono što ga čini tako neodoljivim nije samo tekstura – hrskavi zalogaji koji pucketaju pod zubima – već i sposobnost upijanja arome začina poput šafrana, čineći svaki zalogaj jedinstvenim.
Iako je tahdig najbolje poslužiti odmah, riža se može čuvati u hladnjaku do 4 dana, ali imaj na umu da će hrskavi sloj omekšati tijekom vremena.
Tahdig, odnosno perzijska riža
foto: Food Dolls/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tahdig
15 MIN
pripreme
56 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Basmati riža
2
šalica
Voda
8
šalica
Sol
2
žličica
Šafran
0,50
žličica
Suncokretovo ulje
5
žlica
Postupak
Stavi 2 šalice basmati riže u veliku zdjelu i prelij hladnom vodom tako da je prekrije nekoliko centimetara. Ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat, a može i do 5 sati. Ocijedi i isperi rižu nekoliko puta dok voda ne postane gotovo bistra.
U srednjem loncu na jakoj vatri zakuhaj 8 šalica vode i dodaj 2 žlice soli. Ubaci rižu i kuhaj bez poklopca 5-7 minuta, dok se zrna ne izduže, lagano omekšaju, ali ostanu al dente.
Ocijedi rižu, isperi je hladnom vodom i ostavi da se potpuno ocijedi. Ako koristiš šafran, usitni 1/2 žličice šafranovih niti u fini prah koristeći mužar i tučak. Umiješaj 2 žlice vruće vode, zatim prebaci u malu zdjelu s dovoljno mjesta za dodavanje 1 šalice riže.
Umiješaj 1 šalicu riže u smjesu vode i šafrana. Prebaci u lonac i rasporedi u ravnomjernom sloju.
Prekrij ostatkom riže i poravnaj. Ako ne koristiš šafran, jednostavno prebaci svu rižu u lonac i ravnomjerno je rasporedi.
Prelij preostale 2 žlice ulja i 1/4 šalice vode ravnomjerno preko riže. Čistu kuhinjsku krpu omotaj oko poklopca lonca, povuci krajeve dalje od rubova i pričvrsti ga oko ručke poklopca kako bi ostao na mjestu i bio zaštićen od izravne topline štednjaka. Poklopi lonac.
Kuhaj bez ometanja na srednje niskoj vatri 45 minuta. Makni lonac s vatre i ostavi ga poklopljenog još 5 minuta.
Kako bi oslobodio tahdig, skini poklopac. Stavi veliki tanjur ili pladanj na vrh lonca. Čvrsto uhvati tanjur i ručke lonca istovremeno (oprez, vruće!) i brzo, ali pažljivo, preokreni lonac u jednom potezu. Polako podigni lonac i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
246 kcal
12 %
MASTI
9,10 g
12 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
37,10 g
13 %
PROTEINI
3,30 g
6 %
Za dodatnu aromu, umjesto biljnoga ulja možeš koristiti maslac ili ghee, koji će tahdigu dati bogatiji okus.