Pečene paprike, karamelizirani ljutika, kremasti umak i tvoji omiljeni rezanci – sve je gotovo za pola sata, ali okus je kao iz restorana. Otkrij recept koji popravlja dan!
Ponekad je dan jednostavno… naporan. Ne znaš što skuhati, sve te živcira, a hladnjak baš i ne inspirira. Upravo tada na scenu stupa ova čudesna tjesteninas pečenim paprikama – jelo koje se kuha brzo, ali izgleda kao da si ga naručio iz male talijanske trattorije.
Tjestenina s pečenim paprikama jednostavna je, ali efektna – savršena i za solo večere i za impresioniranje gostiju.
Umak se temelji na nekoliko sastojaka: pečene paprike (crvene, iz staklenke – da se ne gubi vrijeme na guljenje, ali ako više voliš domaće i imaš vremena za njihovu pripremi, slobodno ih koristi, ne sumnjamo da će biti ukusno), ljutike pirjane u maslacu dok ne postanu zlatne i slatkaste, malo vrhnja za kuhanje za kremastu teksturu i tvoja omiljena tjestenina koja sve to upije. Napravi salatu i večera je zaokružena.
Pečene paprike
foto: Angela Khebou/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s pečenim paprikama
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Pečena crvena paprika (iz staklenke)
0,50
šalica
Povrtni temeljac
0,75
šalica
Maslac
2
žlica
Ljutika
1
kom
Vrhnje za kuhanje
0,75
šalica
Tjestenina
225
g
Voda od kuhanja tjestenine
0,50
šalica
Parmezan
0,25
šalica
Listići svježeg bosiljka
Chili pahuljice
Postupak
U blender stavi pečene paprike i temeljac za juhu. Izmiksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Na srednje jakoj vatri rastopi maslac u velikoj tavi. Dodaj tanko narezanu ljutiku i pirjaj 10–15 minuta dok ne postane zlatna i karamelizirana.
Dok se ljutika pirja, skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvaj malo vode od kuhanja.
Smanji vatru i ulij umak od paprika u tavu s ljutikom – neka kratko "zacvrči" na tavi. Zatim dodaj vrhnje i sve lagano kuhaj nekoliko minuta dok se ne pretvori u kremasti umak.
Ubaci tjesteninu u tavu i dobro promiješaj. Ako je potrebno, dodaj malo vode od kuhanja kako bi umak bolje obavio rezance.
Odmah posluži s parmezanom, svježim bosiljkom i/ili chili pahuljicama.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
373 kcal
18 %
MASTI
16,30 g
22 %
KOLESTEROL
0,45 g
0 %
UH
45,67 g
16 %
PROTEINI
10,70 g
21 %
Ovaj recept je odlična baza – slobodno ubaci kozice, piletinu, pa čak i gljive ako želiš dodatno pojačati obrok.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.