Recepti 18. ožujka 2018.

Isprobajte Maultaschen s mljevenim mesom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalnu njemačku tjesteninu punjenu mljevenim mesom i kuhanu u povrtnom temeljcu vrijedi isprobati

Maultaschen su specijalitet njemačke kuhinje, vjekovne tradicije, poznato i omiljeno i izvan granica pokrajine Baden-Württemberg. To su torbice od tijesta pravokutnog ili uvijenog oblika, punjene mljevenim mesom, lukom i natopljenim kruhom. Postoje posebni recepti, koji koriste dodatne sastojke kao što su kuhana šunka, špinat, pršut, kobasica ili mljevena govedina. 

O nastanku ovog jela postoji više legendi. Jedna od njih govori da su na ovaj način monasi iz manastira Maulbronn za vrijeme posta pokušali zavarati trag mesu i prevare Gospoda Boga, što se još može zaključiti i iz drugog naziva ovog jela rasprostranjenog kod seoskog življa koji u originalu glasi „Herrgottsbscheißerle“, što bi u slobodnom prijevodu značilo prevara Gospoda Boga.

 

Možda vas zanima... Jastučići od lisnatog tijesta s mljevenim mesom Recepti

 

Prema drugom izvoru njemačke Maultaschen su samo kopija poznate talijanske tjestenine ravioli i tortelini. U okolini manastira Maulbronn je u to doba živjelo mnogo protestanata izbjeglih iz sjeverne Italije koji su vjerojatno recept za ovo jelo donijeli sa sobom u ovaj južni dio Njemačke gdje su se nastanili. Bez obzira na poreklo, Maultaschen su ranije predstavljale jelo siromašnih ljudi jer su se za punjenje mogli iskoristiti ostaci jela prethodnog dana.

 

Možda vas zanima... Jiao zi - ravioli s mesom i povrćem Recepti

Potrebno vam je:

Tijesto

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 3 jaja
  • 1 šalica voda
  • sol

Punjenje

  • 500 g mljevenog mesa
  • bijeli kruh
  • 1 jaje
  • 1 crveni luk
  • povrtni temeljac

Priprema

  1. Zamijesite tijesto, stavite u prozirnu foliju i ostavite dva sata.
  2. Izmiješajte sastojke za punjenje (kruh neka ne bude svjež). Stavite nadjev na razvaljane trake tijesta te ih narežite na džepiće.
  3. Kuhajte ih u kipućoj povrtnoj juhi pet-šest minuta, no nemojte ih staviti previše kako se ne bi slijepili.
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.