Malo je reći da karamel naprosto obožavamo. Volimo ga u palačinkama, u čokoladi, u kolačima i na kolačima. Omiljeni nam je slani karamel, priprema kojeg nam često oduzme previše vremena, živaca i barem jednu jagodicu na prstima. No, nedavno smo se bacili na eksperimentiranje i umjesto slatkog vrhnja ili običnog karamela s vodom, napravili smo onaj jednostavniji, s mlijekom.
Za pripremu takvog karamela trebat će vam tek osnovni sastojci koje zasigurno već imate u svojoj kuhinji - šećer, mlijeko i sol. Pripremite jednu šalicu šećera, šalicu mlijeka i prstohvat morske soli. Koristiti možete i običnu sol, ali i smeđi šećer.
U posudu debljeg dna najprije stavite šećer, pa pustite da se otopi. Šećer nipošto nemojte miješati već ga tek lagano protresite kako bi se sa svih strana otopio jednako. Dok se šećer zagrijava, u mikrovalnu pećnicu ubacite šalicu mlijeka, pa je dobro zagrijte. Šećer kuhajte dok se ne otopi i poprimi zlatnu boju. Kada ste zadovoljni bojom, maknite ga s vatre i dodajte mlijeko.
Pazite, karamel je zbilja vruć, čuvajte prste i nemojte stajati preblizu posude jer će se dodavanjem mlijeka naglo stvoriti mjehurići. Također, dok dodajete mlijeko, karamel obavezno miješajte.
Želite li gušći karamel, vratite ga na vatru te miješajući kuhajte dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Na kraju dodajte morsku sol. Pustite da se lagano ohladi, tada će postati još gušći, pa dobiveni karamel koristite kao preljev ili umak za vaše slastice.
Jednostavnije ne može, zar ne?