Recepti 03. ožujka 2018.

Isprobali smo: Kako najbrže napraviti slani karamel

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo recept za karamel koji možete pripremiti odmah sad, od sastojaka koje zasigurno imate u kuhinji, te si na najslađi način začiniti ovaj hladan zimski dan.

Malo je reći da karamel naprosto obožavamo. Volimo ga u palačinkama, u čokoladi, u kolačima i na kolačima. Omiljeni nam je slani karamel, priprema kojeg nam često oduzme previše vremena, živaca i barem jednu jagodicu na prstima. No, nedavno smo se bacili na eksperimentiranje i umjesto slatkog vrhnja ili običnog karamela s vodom, napravili smo onaj jednostavniji, s mlijekom.

 

Panna cotta s karamelom Možda vas zanima... Savršenstvo zvano panna cotta s karamelom Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za pripremu takvog karamela trebat će vam tek osnovni sastojci koje zasigurno već imate u svojoj kuhinji - šećer, mlijeko i sol. Pripremite jednu šalicu šećera, šalicu mlijeka i prstohvat morske soli. Koristiti možete i običnu sol, ali i smeđi šećer.

U posudu debljeg dna najprije stavite šećer, pa pustite da se otopi. Šećer nipošto nemojte miješati već ga tek lagano protresite kako bi se sa svih strana otopio jednako. Dok se šećer zagrijava, u mikrovalnu pećnicu ubacite šalicu mlijeka, pa je dobro zagrijte. Šećer kuhajte dok se ne otopi i poprimi zlatnu boju. Kada ste zadovoljni bojom, maknite ga s vatre i dodajte mlijeko.

Pazite, karamel je zbilja vruć, čuvajte prste i nemojte stajati preblizu posude jer će se dodavanjem mlijeka naglo stvoriti mjehurići. Također, dok dodajete mlijeko, karamel obavezno miješajte.

Želite li gušći karamel, vratite ga na vatru te miješajući kuhajte dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Na kraju dodajte morsku sol. Pustite da se lagano ohladi, tada će postati još gušći, pa dobiveni karamel koristite kao preljev ili umak za vaše slastice.

 

Možda vas zanima... Tako jednostavna: Torta od oblatna, lješnjaka i karamele Kolumne

 

Jednostavnije ne može, zar ne?
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.