Bez obzira odlučiš li napraviti svoj marcipan miješanjem badema, bjelanjaka i šećera ili ga želiš kupiti u trgovini već gotovog, pa od njega izrađivati razne poslastice, ove godine nemoj propustiti iznenaditi goste uskrsnim jajima. Naravno, od marcipana!
Poslastice od marcipana mogu potrajati i duže, samo ako ih držiš na hladnom ili u hladnjaku. Naime, sam marcipan ima dug životni vijek, najmanje nekoliko mjeseci.
No ne zavaravajmo se – teško da će ova uskrsna jaja dočekati i sljedeći dan... A toliko su jednostavna i brza za napraviti da ih možemo iznova pripremiti i na sam Uskrs - i kad god se zaželimo nečeg slatkog!
Jaja od marcipana
(za 15-ak komada, srednje zahtjevno, 15 minuta)
Sastojci:
- 250 g suhih marelica
- 30 g badema
- 300 g marcipana
- 125 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 1 žlica mljevenih pistacija za ukras
Postupak:
- Oprane marelice sitno nareži na kockice, a bademe nasjeckaj. Umiješaj ih u marcipan pa dodaj prosijani šećer u prahu. Dobro izmijesi i oblikuj otprilike 15 jaja.
- Poslaži ih na rešetku da se stvrdnu. Zatim na pari posebno otopi svaku vrstu čokolade i prelij preko. Ukrasi po želji - pistacijama ili drugim jestivim ukrasima.