Špajza 09. listopada 2019.

Marcipan - poslastica koja se ili voli ili ne!

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od onih slatkiša koji se ili obožava ili prezire, odlično se slaže s čokoladom, ali i u čitavom nizu drugih poslastica. Donosimo vam recept za pripremu domaćeg marcipana, ali i nove, još slađe ideje za pripremu slastica s ovim slatkišem od badema.

Spoj badema i šećera u prahu stvorit će finu, aromatičnu i slatku masu s kojom nema sredine, marcipan ili obožavate ili uopće ne volite. Oni kojima je drag, vole ga u baš svakoj kombinaciji i upravo smo za njih osmislili popis novih, još slađih jela s marcipanom. Za one koji ga pak ne vole imamo sjajnu ideju! Okušajte se u pripremi nekih od naših favorita, možda i vi još danas zavolite ovu divnu poslasticu.

 

marcipan Možda vas zanima... Napravite domaći marcipan za 10 minuta Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Marcipan i čokolada savršen su par. Želite li pripremiti brzinski desert, marcipan jednostavno zarolajte u okruglice, na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu, pa kuglice umočite u čokoladu i pustite da se ohlade. Domaći slatkiš kojeg će obožavati baš svi gotov je u manje od sat vremena, a osvaja baš svakog ljubitelja marcipana.

Želite li dodatno začiniti stvar, u sredinu okruglice od marcipana možete dodati i omiljene orašaste plodove poput badema, tostiranog lješnjaka ili pistacija, sušeno voće, maslac od kikirikija i slično.

 

Tortice-od-sira-s-marcipanom-i-čokoladom Možda vas zanima... Tortice od sira s marcipanom i čokoladom Kolumne

 

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Osim u čokoladi, marcipan će se odlično snaći i u sušenim plodovima poput datulja. Upakirajte ga u unutrašnjost datulja, nabodite na ukraste štapiće i poslužite kao laganu slasticu nakon večere. Za još slađi užitak, datulje isto tako možete umočiti u tamnu čokoladu.

Hladniji dani idealni su za slatki kruh, pa tako marcipan možete upakirati u panettone, pincu ili neki drugi, aromatičan i ukusan kruh. Nasjeckajte ga na kockice, kombinaciji dodajte i sušeno voće, pa sve zajedno ubacite u tijesto i pecite na temperaturi na kojoj biste i obično pekli ovakvu vrstu slastica. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Marcipan se odlično slaže i s makom, pa su nam tako posebno dragi kolači koji uključuju biskvit od maka, glazuru od čokolade i marcipan negdje između. Spoju dodajte i kiselkasti domaći džem i dobili ste savršeno sočan i nevjerojatno bogat kolač. 

 

Možda vas zanima... Battenberg od ruže i pistacija - slatko remek djelo Kolumne

 

Osim u složenijim kolačima, odlično će se snaći i kao dodatak omiljenim crumble slasticama. Kod pripreme hrskavog i slatkog mrvičastog poklopca koje dolazi na pečeno voće, uz brašno, zobene pahuljice, maslac i šećer, dodajte i malo sjeckanog marcipana. Okus crumblea postat će još bolji, a vi dobiti upravo savršen desert za jesenska uživanja.
 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.