Ovaj recept Jamie Oliver osmislio je prije 5 godina i tada ga posvetio novorođenom princu Archieju, a sada ga je izvukao iz naftalina i posvetio - teniskom turniru u Wimbledonu na kojem odlično igraju Donna Vekić i Mate Pavić
Ovu slasticu, roladu od jagoda, slavni Jamie Oliver osmislio je 2019. te ju posvetio tada novorođenom princu Archieju, sinčiću vojvotkinje Meghan i princa Harryja. No sada ju je izvukao iz naftalina i posvetio - Wimbledonu, popularnom grand slam turniru koji se trenutačno održava u Londonu.
I mi imamo svoje adute na Wimbledonu - Osječanku Donnu Vekić, koja je po prvi put u svojoj karijeri izborila četvrtfinale Wimbledona. Tu je i hrvatski tenisač Mate Pavić koji se sa Salvadorcem Marcelom Arevalom plasirao u četvrtfinale muških parova. A ima li bolje načina za slavlje njihovih uspjeha od ove divne rolade s jagodama jer - jagode i šlag zaštitni su znak Wimbledona!
“Ovo je bezvremenski, pravi engleski klasik - jagode, biskvit, šlag, sirup od bazge, vanilija. Ova rolada predivnih osvježavajućih okusa sjajno ide uz poslijepodnevni čaj”, poručio je Jamie Oliver o svom receptu koji nas je potpuno oduševio. Jer ova rolada sočnija je od bilo koje druge koju smo kušali, i bogata divnim okusima.
Ne gasi ekran dok kuham
Rolada od jagoda - recept by Jamie Oliver
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jagode
400
g
Jaje
6
kom
Smeđi šećer
200
g
Smeđi šećer
1
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Limun
1
kom
Oštro brašno
150
g
Džem od jagoda
150
g
Sirup od bazge
3
žlica
Mahuna vanilije
1
kom
Slatko vrhnje
600
ml
Šećer u prahu
Liofilizirane jagode
7
g
Metvica
0,50
svežanj
Postupak
Šest jagoda nareži na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrij papirom za pečenje te po njemu poslaži tanke kriške jagoda.
Stavi lim s jagodama u hladnu pećnicu i pusti da se u njoj ugrije na 180 stupnjeva. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, izvadi lim s jagodama.
Cijela jaja miksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje 5 minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribaj koricu limuna, a potom oprezno umiješaj brašno.
Biskvit prelij preko jagoda. Peci 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Drugi papir za pečenje pospi žlicom smeđeg šećera pa pečeni biskvit premjesti na taj papir tako da su jagode prema dolje (odnosno prema van) i zarolaj ga.
Sitno nareži preostale jagode, stavi ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješaj i pusti da se macerira.
Slatko vrhnje istuci u šlag zajedno sa sastruganim sjemenkama vanilije i žlicom šećera u prahu.
Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitni u fini prah.
Odrolaj biskvit te na njega namaži mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga.
Zarolaj biskvit pa roladu ukrasi ostatkom šlaga i jagoda te listićima mente. Pospi prahom od jagoda.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
455 kcal
22 %
MASTI
30,30 g
42 %
KOLESTEROL
0,17 g
0 %
UH
63,50 g
23 %
PROTEINI
5,80 g
11 %
Imamo odlične recepte Jamieja Olivera za prave ljetne deserte!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.