Recepti Desert 08. srpnja 2024.

Raskošan desert Jamieja Olivera dostojan kraljeva, ali i tenisača u Wimbledonu

Desert
25 MIN
20 MIN
12
SREDNJE
rolada od jagoda
Kraljevska rolada od jagoda - dvan recept Jamieja Olivera
foto: Instagram @jamieoliver
Ovaj recept Jamie Oliver osmislio je prije 5 godina i tada ga posvetio novorođenom princu Archieju, a sada ga je izvukao iz naftalina i posvetio - teniskom turniru u Wimbledonu na kojem odlično igraju Donna Vekić i Mate Pavić

Ovu slasticu, roladu od jagoda, slavni Jamie Oliver osmislio je 2019. te ju posvetio tada novorođenom princu Archieju, sinčiću vojvotkinje Meghan i princa Harryja. No sada ju je izvukao iz naftalina i posvetio - Wimbledonu, popularnom grand slam turniru koji se trenutačno održava u Londonu. 

I mi imamo svoje adute na Wimbledonu - Osječanku Donnu Vekić, koja je po prvi put u svojoj karijeri izborila četvrtfinale Wimbledona. Tu je i hrvatski tenisač Mate Pavić koji se sa Salvadorcem Marcelom Arevalom plasirao u četvrtfinale muških parova. A ima li bolje načina za slavlje njihovih uspjeha od ove divne rolade s jagodama jer - jagode i šlag zaštitni su znak Wimbledona!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

“Ovo je bezvremenski, pravi engleski klasik - jagode, biskvit, šlag, sirup od bazge, vanilija. Ova rolada predivnih osvježavajućih okusa sjajno ide uz poslijepodnevni čaj”, poručio je Jamie Oliver o svom receptu koji nas je potpuno oduševio. Jer ova rolada sočnija je od bilo koje druge koju smo kušali, i bogata divnim okusima.

Ne gasi ekran dok kuham

Rolada od jagoda - recept by Jamie Oliver
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jagode 400 g
  • Jaje 6 kom
  • Smeđi šećer 200 g
  • Smeđi šećer 1 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Limun 1 kom
  • Oštro brašno 150 g
  • Džem od jagoda 150 g
  • Sirup od bazge 3 žlica
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Slatko vrhnje 600 ml
  • Šećer u prahu
  • Liofilizirane jagode 7 g
  • Metvica 0,50 svežanj
Postupak
  1. Šest jagoda nareži na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrij papirom za pečenje te po njemu poslaži tanke kriške jagoda.

    Stavi lim s jagodama u hladnu pećnicu i pusti da se u njoj ugrije na 180 stupnjeva. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, izvadi lim s jagodama. 


  2. Cijela jaja miksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje 5 minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribaj koricu limuna, a potom oprezno umiješaj brašno.


    jagode


  3. Biskvit prelij preko jagoda. Peci 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. 


  4. Drugi papir za pečenje pospi žlicom smeđeg šećera pa pečeni biskvit premjesti na taj papir tako da su jagode prema dolje (odnosno prema van) i zarolaj ga. 


  5. Sitno nareži preostale jagode, stavi ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješaj i pusti da se macerira. 


  6. Slatko vrhnje istuci u šlag zajedno sa sastruganim sjemenkama vanilije i žlicom šećera u prahu.


  7. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitni u fini prah. 


  8. Odrolaj biskvit te na njega namaži mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga.


  9. Zarolaj biskvit pa roladu ukrasi ostatkom šlaga i jagoda te listićima mente. Pospi prahom od jagoda.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

455 kcal

22 %

MASTI

30,30 g

42 %

KOLESTEROL

0,17 g

0 %

UH

63,50 g

23 %

PROTEINI

5,80 g

11 %

Imamo odlične recepte Jamieja Olivera za prave ljetne deserte!

Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta s grčkim jogurtom by Jamie Oliver Recepti Sorbet od limuna i mente Možda vas zanima... Napravi domaći sorbet od limuna i mente Recepti Zamrznuti voćni 'sladoled' Možda vas zanima... Isprobaj ledene voćne lizalice po receptu Jamieja Olivera Recepti ž

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:36 09. Srpanj 2024.

    Desert za kraljeve