Jamie Oliver poznat je po jednostavnim, ali okusima bogatim receptima. Ovog puta glavnu ulogu ne igraju ni limun, ni chili, ni maslinovo ulje - u ovom jelu zvijezda će biti gljive.
Kombinacija sušenih i svježih gljiva divno će se spojiti s piletinom, a da bi ručak bio još slasniji, dodajte mu i hrskavo pečeni krumpir. Ubaciti ga možete piletini nakon što se pola sata pekla sama ili pak ga pripremiti u zasebnoj posudi za pečenje, s nekim novim začinima i aromama.
Uz bogate okuse piletine, divno će se složiti i pire krumpir ili pak kakav drugi kremasti prilog poput palente, pa čak i tjestenina. Uz sezonsku salatu i čašu omiljenog vina, gozba genijalnih okusa je spremna!
Potrebno vam je:
- Cijelo pile
- 10 g sušenih gljiva
- Maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka
- Šaka timijana
- 200 g šampinjona
- 80 g maslaca
- Šaka peršina
- Ulje od tartufa
- 1 luk
- 2 komadića celera
- 1 glavica komorača
- 1 šaka cherry rajčica
- 150 ml bijelog vina
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Sušene gljive stavite u 200 ml kipuće vode, pustite da stoji oko pet minuta kako bi se gljive upile tekućinu.
- Ocijedite ih. Tekućinu sačuvajte.
- Žlicu maslinovog ulja zagrijte na tavi. Dodajte češnjak i timijan.
- Kada češnjak i timijan poprime boju, dodajte nasjeckane svježe i sušene gljive i tekućinu u kojoj su stajale.
- Kuhajte oko dvadeset minuta, pa ubacite u blender i povežite sve sastojke.
- Kombinaciji dodajte i maslac koji ste nasjeckali na manje kockice.
- Ubacite i sitno sjeckani peršin, dodajte ulje od tartufa, sol i papar. Pomiješajte.
- Luk, komorač i celer nasjeckajte na veće komade, pa ih ubacite u posudu za pečenje.
- Piletinu pripremite tako da je smjestite na povrće, a zatim kod vrata lagano odvojite kožu i ispod nje natrljate umak od sušenih gljiva. Najbolji način da to napravite bit će pomoću štrcaljke, a zatim piletinu možete masirati izvana kako biste ravnomjerno rasporedili nadjev.
- Piletinu na kraju premažite sa žlicom maslinovog ulja, pa začinite soli i paprom.
- Pecite oko jedan sat i 40 minuta ili dok ne dobije lijepu, zlatnu koricu. Ako piletina prebrzo dobiva boju, prekrijte je folijom, pa odstranite foliju zadnjih 20 minuta.
- Kada je gotova, piletinu pustite da odmara oko deset minuta.
Dobar tek!