Recepti 17. veljače 2018.

Jamiejeva posebna vikend piletina s gljivama

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog vikenda priuštite si pravu gozbu. Piletinu začinite aromatičnim nadjevom od sušenih i svježih gljiva, dodajte hrskavo pečeni krumpir i čašu omiljenog vina, pa uživajte u raskošnim okusima ove neodoljive kombinacije...

Jamie Oliver poznat je po jednostavnim, ali okusima bogatim receptima. Ovog puta glavnu ulogu ne igraju ni limun, ni chili, ni maslinovo ulje - u ovom jelu zvijezda će biti gljive.

 

Možda vas zanima... Magičnih pet sastojaka Jamieja Olivera Špajza

 

Kombinacija sušenih i svježih gljiva divno će se spojiti s piletinom, a da bi ručak bio još slasniji, dodajte mu i hrskavo pečeni krumpir. Ubaciti ga možete piletini nakon što se pola sata pekla sama ili pak ga pripremiti u zasebnoj posudi za pečenje, s nekim novim začinima i aromama.

 

Možda vas zanima... Jamiejevi pečeni krumpiri s gorgonzolom Recepti

 

Uz bogate okuse piletine, divno će se složiti i pire krumpir ili pak kakav drugi kremasti prilog poput palente, pa čak i tjestenina. Uz sezonsku salatu i čašu omiljenog vina, gozba genijalnih okusa je spremna!

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock


Potrebno vam je:

  • Cijelo pile
  • 10 g sušenih gljiva
  • Maslinovo ulje
  • 2 režnja češnjaka
  • Šaka timijana
  • 200 g šampinjona
  • 80 g maslaca
  • Šaka peršina
  • Ulje od tartufa
  • 1 luk
  • 2 komadića celera
  • 1 glavica komorača
  • 1 šaka cherry rajčica
  • 150 ml bijelog vina

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Sušene gljive stavite u 200 ml kipuće vode, pustite da stoji oko pet minuta kako bi se gljive upile tekućinu.
  3. Ocijedite ih. Tekućinu sačuvajte.
  4. Žlicu maslinovog ulja zagrijte na tavi. Dodajte češnjak i timijan. 
  5. Kada češnjak i timijan poprime boju, dodajte nasjeckane svježe i sušene gljive i tekućinu u kojoj su stajale.
  6. Kuhajte oko dvadeset minuta, pa ubacite u blender i povežite sve sastojke.
  7. Kombinaciji dodajte i maslac koji ste nasjeckali na manje kockice.
  8. Ubacite i sitno sjeckani peršin, dodajte ulje od tartufa, sol i papar. Pomiješajte.
  9. Luk, komorač i celer nasjeckajte na veće komade, pa ih ubacite u posudu za pečenje.
  10. Piletinu pripremite tako da je smjestite na povrće, a zatim kod vrata lagano odvojite kožu i ispod nje natrljate umak od sušenih gljiva. Najbolji način da to napravite bit će pomoću štrcaljke, a zatim piletinu možete masirati izvana kako biste ravnomjerno rasporedili nadjev.
  11. Piletinu na kraju premažite sa žlicom maslinovog ulja, pa začinite soli i paprom. 
  12. Pecite oko jedan sat i 40 minuta ili dok ne dobije lijepu, zlatnu koricu. Ako piletina prebrzo dobiva boju, prekrijte je folijom, pa odstranite foliju zadnjih 20 minuta.
  13. Kada je gotova, piletinu pustite da odmara oko deset minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.