gastro postao
Bacite oko na recept popularnog Jamieja Olivera za svima poznate i obožavane raspucance.
Vjerujemo da ste već jeli ove slatke kolačiće, koji se često nazivaju i čokoladnim ili božićnim kruhekima. Uz ovih sedam sastojaka i Jamiejev postupak upravo će vaši ove godine biti najukusniji i najljepši.
Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremite večer ranije i pustite da odstoji u hladnjaku.
Sastojci:
- 150 g oljuštenih badema
- 450 g šećera u prahu
- 2 žlice kakaa
- 100 g tamne čokolade
- 2 bjelanjka
- 1 žlica ekstrakta badema
- 1 štapić vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva, rasporedite oljuštene bademe na lim za pečenje i pecite ih 5 minuta, a zatim ih pustite da se ohlade.
- Stavite ih u blender s dvije žlice šećera u prahu i usitnite ih.
- Pomiješajte 180 g šećera u prahu s kakaom, a zatim ubacite smjesu s bademima i stavite sa strane.
- U zasebnoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte vaniliju i ekstrakt badema.
- Postepeno bjelanjke dodajte u smjesu s bademima. Rastopite čokoladu na laganoj vatri, pustite dvije minute da se ohladi, a zatim dodajte i nju.
- Dobro izmiješajte, pokrijte folijom i ostavite da stoji preko noći.
- Sljedećeg dana zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i dva lima prekrijte papirom za pečenje.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i pričekajte desetak minuta prije valjanja. Za to vrijeme prekrijte površinu ostatkom šećera u prahu.
- Podijelite smjesu na dva dijela i razvaljajte u duguljastu kobasicu promjera otprilike četiri centimetra, a zatim je narežite na 25 kolutića.
- Posložite ih na lim i pecite 18-20 minuta, dok ne popucaju na površini. Ostavite ih da se ohlade prije no što ih prebacite u kutiju za kolače.
Uživajte!