gastro postao
Pire od bijele repe izvrsno paše pečenim janjećim kotletima začinjenim timijanom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 345
Potrebno vam je
- 700 g repa, bijela
- krupna morska sol
- 0.50 šalica vrhnje kiselo (10% masti )
- 3 mala žlica ulje maslinovo
- 1000 g janjetina, mršava
- svježe mljeveni papar
- 5 grančica svježi timijan
- 1 šalica marsala vino
- 1 režanj češnjak
- 2 vezica špinat
Priprema
- Pećnicu zagrijati na 200˚C.
- Repu kuhati u većoj količini kipuće posoljene vode dok omekša, 10-15 min. Ocijediti pa vratiti u posudu i dodati vrhnje. Zagrijati do vrenja pa smanjiti vatru i kuhati još 4 min. Usitniti do pirea štapnim mikserom i održavati na toplom.
- U velikoj vatrostalnoj tavi zagrijati 1 žličicu ulja. Janjetinu (kotlet) začiniti solju, paprom i peći na tavi s masnijom stranom prema dolje dok posmeđi, 5-8 minuta. Zatim okrenuti meso, a ispod mesa staviti 4 grančice timijana pa premjestiti u pećnicu. Peći dok temperatura u centru mesa dostigne 50˚C (očitati pomoću termometra), otprilike 15-25 min. Ostaviti 10 min da odmori nakon pečenja.
- Ocijediti mast iz tave pa dodati Marsala vino i zagrijati do vrenja. Smanjiti vatru i kuhati dok se volumen ne reducira do pola, oko 5-8 min.
- U međuvremenu zagrijati 2 žličice ulja u dugoj tavi, dodati češnjak i preostalu grančicu timijana te miješati oko 1 min dok počne poprimati smeđu boju. Odbaciti češnjak i timijan pa dodati dio po dio špinata i miješati dok povene. Začiniti sa soli i paprom te kuhati dok omekša, oko 4 min.
Pire od bijele repe izvrsno paše pečenim janjećim kotletima začinjenim timijanom