Bilo da ih pripremaš za obiteljsku večeru ili kao dio svečanog obroka, janjeći kotleti sigurno će privući pažnju svakoga gosta i oduševiti sočnošću i raskošnim okusom
Janjetina je prava kulinarska poslastica koja osvaja okusima i sočnošću. Omiljena u mnogim kulturama svijeta i poznata po bogatom okusu koji je intenzivniji u odnosu na druge vrste mesa, može se pripremiti na razne načine.
Bilo da je pečena u pećnici, na roštilju ili u tavi, svaka metoda ima svoje posebnosti koje ističu različite aspekte ove delikatese.
Janjeći kotleti, posebno oni uz rebra, smatraju se jednim od najfinijih dijelova janjetine zahvaljujući mekoći i masnoći koja prilikom termičke obrade postaje izrazito aromatična. Bogati su proteinima, vitaminima grupe B i mineralima poput cinka i željeza, što ih čini ne samo ukusnim, već i nutritivno vrijednim izborom.
foto: Thinkstock
Pri odabiru, traži meso svijetloružičaste boje s malo masnoće koja je ravnomjerno raspoređena. Svježina je ključna, stoga je najbolje kupovati janjetinu od pouzdanih mesara ili na tržnicama gdje se meso redovito svježe dostavlja. Priprema može biti jednostavna, no ključno je ne prekuhati meso kako bi ostalo sočno i mekano.
Ovo jelo može se poslužiti s raznim prilozima. Tradicionalno se nadopunjuje pečenim krumpirima, svježom salatom ili povrćem na žaru. Za moderniji pristup, probaj ih sa žitaricama poput kus-kusa ili kvinoje.
Ne gasi ekran dok kuham
Pečeni janjeći kotleti
10 MIN
pripreme
110 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Janjeći kotlet
1200
g
Češnjak
3
režanj
Ružmarin
3
žlica
Timijan
1
žlica
Sol
0,50
žlica
Maslinovo ulje
2
žlica
Crni papar
Peršin
Limun
Postupak
U mužar ubaci češnjak, svježe listove ružmarina i timijana te sol i miješaj dok se ne usitne. Ulij maslinovo ulje i nastavi miješati dok ne dobiješ pastu.
Stavi janjetinu (2 komada od po 8 kotleta, ukupno oko 1200 g) na veliki lim za pečenje i sa svih strana u nju utrljaj sol i papar. Premaž meso pastom od začinskog bilja i češnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 1 sat.
U međuvremenu, zagrij pećnicu na 230°C. Peci janjetinu 20 minuta za srednje pečeno (unutarnja temperatura mesa bi trebala pokazivati 52°C na termometru). Ako nisu dosegnuta 52°C, peci još 5 minuta ili dok termometar umetnut u središte ne pokaže 52°C.
Pokrij aluminijskom folijom i ostavi da odstoji 15 minuta prije rezanja na kotlete.
Pospi peršinom i posluži s kriškama limuna.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
419 kcal
20 %
MASTI
39,00 g
54 %
KOLESTEROL
79,00 g
26 %
UH
1,00 g
0 %
PROTEINI
15,00 g
30 %
Ako tražiš više recepata i savjeta za pripremu janjetine...