Recepti 28. lipnja 2016.

Janjetina sa začinima Orijenta

Janjetina s marokanskim začinima
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovim modernim fingerfood predjelom od janjećeg filea s daškom egzotike - impresionirat ćete svakoga gosta

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 32

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 72

Janjetina

  • 500 g janjetina, mršava
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 1 mala žlica sol

Marokanski začini

  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.50 mala žlica kumin, mljeveni
  • 0.50 mala žlica korijander
  • 0.50 mala žlica mljeveni piment
  • 1 mala žlica crvena paprika

Chutney od limuna

  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 0.25 šalica ljubičasti luk
  • 2 režanj češnjak
  • 0.25 šalica sušena rajčica
  • 0.25 šalica crvena paprika
  • 2 žlica limunova korica
  • 4 kom masline, zelene, slane konzerv.
  • 2 žlica vino bijelo
  • 4 kom mladi luk
  • 1 žlica menta

Humus s pčenim češnjakom

  • 400 g slanutak, konzerva
  • 1 žlica tahini
  • 3 režanj češnjak
  • 3 žlica limunov sok
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 0.50 mala žlica sol

Priprema

  1. Spojite sve sastojke za marokanske začine u malu zdjelu. Za ovaj recept dovoljna je jedna žlica a ostatak držite u zatvorenoj teglici.
  2. S marokanskim začinom i maslinovim uljem premažite janjeći file sa svih strana. Utrljajte ravnomjerno i ostavite da stoji dok se ne pripreme chutney i humus (koje možete pripremiti i dan ranije!)
  3. Pecite janjetinu lagano sa svih strana, najmanje 5- 6 minuta, neka ostane ružičasta u sredini.
  4. Za chutney od limuna zagrijete maslinovo ulje na tavi srednje topline.
  5. Dodajte ljubičasti luk, češnjak, miješajte na vatri 4- 6 minuta. Dodajte sušene rajčice, pečenu crvenu papriku, limunov sok i zelene masline i kuhati još jednu minutu. Dodajte bijelo vino i pirjajte još 3-4 minute.
  6. Uklonite s vatre te dodajte mladi luk i metvicu. Chutney je bolji kada malo odstoji - možete ga držati ohlađenog i termički zatvorenog do jedan mjesec u frižideru.
  7. Za humus u procesor stavite slanutak, maslinovo ulje, vodu, tahini pastu, češnjak i miksajte dok ne dobijete kompaktnu i glatku smjesu.
  8. Kada je humus gotov, stavite ga u dresing vrećicu kako biste lakše i ravnomjerno punili lepinjice.
  9. Stavite lepinjice na pladanj za posluživanje te uz pomoć dresing vrećice nanosite humus na svaku lepinjicu.
  10. Na humus stavite izrezanu janjetinu, žlicu chutneyja i nekoliko listova rikule ili svježe metvice, ovisno što više volite servirati i ponuditi.

Izvor Zvona Catering

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.