gastro postao
Pržena marinirana janjetina odlično se slaže s pečenim krumirom i šparogama
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 470
Janjetina i povrće
- 1000 g janjetina, mršava
- 125 ml vino bijelo
- 2 režanj češnjak
- 0.25 šalica menta
- 2 žlica ružmarin
- 2 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 2 žlica ulje maslinovo
- 6 kom krumpir, zreli
- 2 šaka šparoge, divlje
Umak
- 60 ml alkoholni ocat
- 60 ml ulje maslinovo
- 2 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 0.25 šalica menta
- 2 kom mladi luk
- 1 žlica čili papričica
Priprema
- Razrežite meso pa ga stavite u vatrostalnu posudu. Pomiješajte vino, češnjak, metvicu, ružmarin, šećer i pola ulja pa time prelijte meso. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira dva sata.
- Ugrijte roštilj-tavu. Ocijedite meso od viška marinade pa ga pržite sa svake strane pet minuta. Smanjite vatru pa poklopite i pržite još deset minuta. Prebacite na tanjur, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta.
- U međuvremenu, premažite krumpire nasjeckane na ploške i šparoge s ostatkom ulja pa začinite solju i paprom. Pecite krumpire i šparoge na ugrijanoj roštilj- tavi oko dvije minute sa svake strane pa prebacite na tanjur.
- Napravite umak. Pomiješajte ocat, ulje, šećer, metvicu, luk i ljutu papričicu u tegli ili plastičnoj vrećici sa zatvaračem pa sve protresite. Poredajte meso na tanjuru s povrćem i prelijte umakom te poslužite.