Japanske soufflé palačinke su prava poslastica za ljubitelje doručka. Ove guste i pahuljaste palačinke osvajaju na prvi zalogaj, a mi imamo najbolji recept!
Japanska kuhinja poznata je po preciznosti i savršenom balansu okusa, a to se može osjetiti i u jednoj od njihovih omiljenih delicija za doručak. Japanske soufflépalačinke nisu obične, tanke verzije na koje smo navikli, već su bogate, debele i nalik malim souffléima.
Kada ih ispečeš, dobit ćeš savršenu kombinaciju zlatno-hrskave korice izvana i mekane, gotovo pudingaste unutrašnjosti.
Za razliku od klasičnih palačinki, japanske soufflé palačinke zahtijevaju malo više pažnje tijekom pripreme. Tajna njihove teksture je u posebno pripremljenim bjelanjcima koji se umute u čvrsti snijeg i pažljivo umiješaju u tijesto. Tako dobivena smjesa garantira pahuljastu teksturu koja se topi u ustima.
Tips & Tricks za japanske palačinke
Prije nego što se uhvatiš posla, važno je znati nekoliko trikova. Prvo, koristi kalupe kako da dobiješ savršeno oblikovane japanske soufflé palačinke koje će ravnomjerno narasti.
Drugo, nemoj žuriti - strpljenje je ključ! Japanske soufflé palačinke se peku na nižoj temperaturi kako bi se tijesto lijepo diglo i dobilo karakterističan izgled. Posluži ih s klasičnim javorovim sirupom i malo maslaca, ili ih personaliziraj s omiljenim voćem i preljevima.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i sol.
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj mlijeko, rastopljeni pa ohlađeni maslac, ekstrakt vanilije i žumanjak dok se sastojci potpuno ne sjedine.
U drugoj velikoj zdjeli električnim mikserom izmiksaj bjelanjke i vinski prašak za pecivo na srednje jakoj brzini dok ne dobiješ čvrsti snijeg, otprilike 2 minute.
Smjesu s mlijekom dodaj suhim sastojcima i miješaj dok se sve ne sjedini. Zatim pažljivo umiješaj jednu trećinu umućenih bjelanjaka u smjesu s brašnom i mlijekom. Preostali snijeg nježno umiješaj dok se smjesa potpuno ne sjedini, pazeći da ne miksaš previše.
Lagano namaži unutrašnjost kalupa (promjera 8 cm i visine 6 cm) suncokretovim uljem. NO moeš ove palačinke peći i bez alupa.
Na srednje niskoj vatri zagrij veliku tavu s neprijanjajućim slojem. Namaži je uljem. Postavi pripremljene kalupe u sredinu tave i u svaki ulij oko 120 ml smjese, što bi trebalo ispuniti kalupe do pola.
Pokrij tavu poklopcem i peci palačinke dok smjesa ne naraste do vrha kalupa i dok palačinke ne postanu zlatno-smeđe na dnu, otprilike 5 minuta.
Lagano odvoji palačinku od dna kalupa špatulom, zatim pažljivo okreni kalup i palačinku. Pokrij i peci još 5 minuta dok druga strana ne postane zlatno-smeđa.
Palačinku prebaci na tanjur i pažljivo ukloni kalup. Posluži odmah s maslacem i javorovim sirupom jer su palačinke najbolje dok su još tople i pahuljaste.