Inspirirane korejskim specijalitetom, ove hrskave povrtne palačinke sa sezamom i jajima bit će tvoj novi omiljeni način za unijeti hrpu povrća u prehranu
Ove hrskave povrtnepalačinke sa sezamom, jajima, batatom, gljivama i mladim lukom savršeno su hrskave na rubovima, a mekane i kremaste u sredini. Inspiriran korejskim povrtnim palačinkama zvanim yachaejeon, ovaj recept je savršena prilika za ubaciti više povrća u prehranu.
Naravno, predloženo povrće možeš zamijeniti tikvicama ili mrkvom.
Za lakše okretanje, koristi veliku zaobljenu lopaticu za palačinke. Ako ti se čini da će se palačinka raspasti, prekrij tavu velikim tanjurom, i držeći rukom vrh okreni palačinku na tanjur. Zatim je pusti da sklizne u tavu te se ispeče s druge strane.
Batat nareži na kolutove, pa na prutiće
foto: Jess Loiterton/Pexels
Možeš pripremiti i izrezati povrće i dan ranije. Čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Iako su palačinke najukusnije kad se jedu odmah, mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 dana prije ponovnog zagrijavanja.
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskave povrtne palačinke
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
1,25
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
5
žlica
Sol
2
žličica
Batat
1
kom
Šampinjoni
250
g
Mladi luk
1
svežanj
Ulje od repice
6
žlica
Sjemenke sezama
2
žlica
Jaje
4
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 120°C i postavi rešetku u lim za pečenje.
Umuti brašno, kukuruzni škrob i 1 1/2 žličicu soli u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine. Postupno umiješaj 1 i 1/2 šalice ledene vode dok smjesa ne postane glatka (tijesto će biti rijetko). Umiješaj batat narezan na prutiće, nasjeckane gljive i mladi luk prepolovljen po dužini i narezan na komade duge oko 7 cm.
Na srednje jakoj vatri zagrij 1 žlicu ulja u neprijanjajućoj tavi promjera 25 cm.
Koristeći hvataljke, pusti da višak tijesta otkapa u zdjelu, a potom dodaj oko 1 1/2 šalice povrtne smjese u tavu i poravnaj u ravnomjerni sloj (oko 1,3 cm debljine).
Prži dok ne postane smeđa s obje strane, 4 do 5 minuta sa svake strane. Premjesti gotovu palačinku na pripremljenu rešetku i stavi u pećnicu da ostane topla.
Ponovi s preostalom povrtnom smjesom da dobiješ ukupno 4 palačinke, brišući tavu i dodajući po 1 žlicu ulja između svake palačinke.
Dok se zadnja palačinka prži, zagrij preostale 2 žlice ulja u velikoj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sezam i prži, često miješajući, dok sjemenke ne postanu blijedo zlatne, oko 1 minute.
Dodaj jaja i pospi preostalom polovinom žličice soli. Prži, prelijevajući vruće ulje i sezam preko jaja, dok bjelanjci ne budu pečeni, a žumanjci još tekući, oko 3 minute.
Posluži jaja na povrtnim palačinkama. Pospi tanko narezanom mladom lukom.