gastro postao
Provjerite zašto je jezik specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 359
Potrebno vam je
- 1000 g jezik
- 2 žlica vinski ocat
- 2 kom luk ,crveni
- 0.70 dl vino bijelo
- 3 kom mrkva, crvena
- 1 vezica povrće za juhu
- sol
- papar u zrnu
- 2 kom krastavci, kiseli
- 1 kom maslac, slani
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica pasirana rajčica (passata)
- goveđi temeljac
Priprema
- Jezik (cca 1 kg) dobro operite u hladnoj vodi. Stavite ga u lonac, naspite vodu, dodajte 1 žlicu octa i sol. Kuhajte ga najmanje 2-3 sata. Kada je jezik kuhan izvadite ga iz lonca i odmah stavite u hladnu vodu.
- Zatim dodajte mrkvu i luk izrezane na komade. Nalijte 2/3 vina, dodajte vezicu zeleni i papar u zrnu. Poklopite i pustite da vrije još 15 minuta. Nakon toga izvadite jezik, ogulite ga i izrežite na ploške.
- Priprema umaka: Stavite maslac da se istopi, dodajte žlicu brašna i popržite ga. Stavite dvije žlice pirea od rajčice i procijeđenu juhu (temeljac) u kojoj se dokuhavao jezik. Umak kuhajte dvadesetak minuta. Nakon toga dodajte ostatak vina i žlicu octa. Posolite, popaprite i začinite mirisnim travama, te ostavite umak da se kuha na laganoj vatri još desetak minuta.
Provjerite zašto je jezik specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama