Voliš li juhe koje imaju jednostavne sastojke a jaki okus – onda je ovo tvoj tip recepta! Možeš koristiti suhi grah ako želiš proći povoljnije (ili je zima pa svježeg, mladog nema), a ovisno o vlastitim željama manje ili više slanine.
Inače, krumpir je uvijek najbolje rješenje kada želiš ‘popuniti’ jiuhu ili varivo, pa isto tako – ovisno želiš li gušću teksturu, dodaj malo više krumpira od preporučenog. Ono što je također izvrsno kod ovakvih jela jest da možeš, ako imaš veliki lonac za kuhanje, i poduplati dozu te jedan dio zamrznuti za dane kada ne stigneš kuhati. A francuski baquettete svemu daje dozu francuskog chica!
Juha od graha s krumpirom i prženim francuskim baguetteom
Sastojci za 6 osoba:
- 500 g krumpira
- 1 luk
- 100 g slanine
- 2 žlice maslaca sa začinskim biljem
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice senfa
- 4 žlice tekućeg meda
- 1 limenka pelata ili oko 480 g nasjeckanih rajčica
- 400 ml povrtnog temeljca
- po 250 g bijelog i crvenog graha (može ih limenke)
- sol i papar
Priprema:
- Krumpir temljito operi i kuhaj s korom 20-25 minuta. Kuhani krumpir ocijedi, ostavi ga da se malo ohladi te ga oguli. Potom ga nareži na ploške.
- Luk oljušti i nasitno nasjeckaj. Slaninu nareži na sitne kockice. Oboje propirjaj na biljnom ulju tako da slanina postane hrskava. Dodaj koncentrat rajčice, zatim smanji vatru te umiješaj senf i med. Rajčice iz limenke ocijedi i sačuvaj sok. Usitni ih i zajedno s njihovim sokom dodaj mješavini sa slaninom.
- Sve još jednom zakuhaj i poklopljeno kuhaj na srednje jakoj vatri 15-ak minuta.
- Potom ocijedi grah i kratko ga isperi hladnom vodom te dobro ocijedi. Grah dodaj juhi pa umiješaj i krumpir. Juhu zagrij pa je posoli i popapri prema ukusu.