Recepti 23. prosinca 2022.

Juha od graha s krumpirom i prženim francuskim baguetteom

Juha od graha i krumpira
Juha od graha i krumpira odlično je jelo za hladne dane, a ako izostaviš pancetu postaje i favorut za vegane foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Juha unosi toplinu u hladne dane, a ova krijepi više od ičeg! NAimzgled jednostavnih sastojaka, a bogata i zasitna – ovakve recepte na Gastro.hr obožavamo

Voliš li juhe koje imaju jednostavne sastojke a jaki okus – onda je ovo tvoj tip recepta! Možeš koristiti suhi grah ako želiš proći povoljnije (ili je zima pa svježeg, mladog nema), a ovisno o vlastitim željama manje ili više slanine.

Inače, krumpir je uvijek najbolje rješenje kada želiš ‘popuniti’ jiuhu ili varivo, pa isto tako – ovisno želiš li gušću teksturu, dodaj malo više krumpira od preporučenog. Ono što je također izvrsno kod ovakvih jela jest da možeš, ako imaš veliki lonac za kuhanje, i poduplati dozu te jedan dio zamrznuti za dane kada ne stigneš kuhati. A francuski baquettete svemu daje dozu francuskog chica!

 

 | Author: Getty Images Grah najbolje prija kad je hladno foto: Getty Images

Juha od graha s krumpirom i prženim francuskim baguetteom

Sastojci za 6 osoba:

  • 500 g krumpira
  • 1 luk
  • 100 g slanine
  • 2 žlice maslaca sa začinskim biljem
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice senfa
  • 4 žlice tekućeg meda
  • 1 limenka pelata ili oko 480 g nasjeckanih rajčica
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • po 250 g bijelog i crvenog graha (može ih limenke)
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Recept za najsočniju puretinu u pivu Recepti

 

Priprema:

  1. Krumpir temljito operi i kuhaj s korom 20-25 minuta. Kuhani krumpir ocijedi, ostavi ga da se malo ohladi te ga oguli. Potom ga nareži na ploške.
  2. Luk oljušti i nasitno nasjeckaj. Slaninu nareži na sitne kockice. Oboje propirjaj na biljnom ulju tako da slanina postane hrskava. Dodaj koncentrat rajčice, zatim smanji vatru te umiješaj senf i med. Rajčice iz limenke ocijedi i sačuvaj sok. Usitni ih i zajedno s njihovim sokom dodaj mješavini sa slaninom.
  3. Sve još jednom zakuhaj i poklopljeno kuhaj na srednje jakoj vatri 15-ak minuta.
  4. Potom ocijedi grah i kratko ga isperi hladnom vodom te dobro ocijedi. Grah dodaj juhi pa umiješaj i krumpir. Juhu zagrij pa je posoli i popapri prema ukusu.

 

Možda vas zanima... Talijanska juha od graha i šunke Recepti Možda vas zanima... Tanjur zdravlja i sreće: Juha od graha i kelja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.