Recepti 13. listopada 2014.

Juha od vrganja

Juha od vrganja
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristite kvalitetne šumske vrganje za pripremu talijanske juhe

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 819

Potrebno vam je

  • 30 g sušeni vrganji
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 2 kom luk ,crveni
  • 2 mala žlica ružmarin
  • 1 mala žlica majčina dušica
  • 2 režanj češnjak
  • 120 g vrganj
  • 2 kom celer, list
  • 400 g rajčica, crvena
  • 7.50 dl povrtni temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 0.50 kom ciabatta

Priprema

  1. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Svježe vrganje obrišemo i narežemo na komadiće. Celer sitno nasjeckamo. Ciabattu (po mogućnosti odstajalu) natrgamo na komade.
  2. Osušene vrganje prelijemo sa 3 dcl kipuće vode i ostavimo da odstoje 30 minuta. Ocijedimo ih, ali sačuvamo tekućinu. Veće gljive usitnimo.
  3. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk. Poklopimo i ostavimo da se pirja oko 10 minuta. Dodamo ružmarin, majčinu dušicu, češnjak, svježe vrganje i celer pa nastavimo pirjati, nepoklopljeno, dok celer ne omekša.
  4. Dodamo rajčice, sušene vrganje i temeljac. U lonac procijedimo tekućinu od gljiva kroz gazu. Pustimo da zavre pa smanjimo vatru i ostavimo da se lagano kuha oko 45 minuta.
  5. Posolimo i popaprimo prema ukusu, pa dodamo kruh. Sklonimo s vatre i ostavimo da malo odstoji.
  6. Prije posluživanja juhu poškropimo s malo maslinova ulja.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.