gastro postao
Iskoristite kvalitetne šumske vrganje za pripremu talijanske juhe
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 819
Potrebno vam je
- 30 g sušeni vrganji
- 3 žlica ulje maslinovo
- 2 kom luk ,crveni
- 2 mala žlica ružmarin
- 1 mala žlica majčina dušica
- 2 režanj češnjak
- 120 g vrganj
- 2 kom celer, list
- 400 g rajčica, crvena
- 7.50 dl povrtni temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- 0.50 kom ciabatta
Priprema
- Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Svježe vrganje obrišemo i narežemo na komadiće. Celer sitno nasjeckamo. Ciabattu (po mogućnosti odstajalu) natrgamo na komade.
- Osušene vrganje prelijemo sa 3 dcl kipuće vode i ostavimo da odstoje 30 minuta. Ocijedimo ih, ali sačuvamo tekućinu. Veće gljive usitnimo.
- U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk. Poklopimo i ostavimo da se pirja oko 10 minuta. Dodamo ružmarin, majčinu dušicu, češnjak, svježe vrganje i celer pa nastavimo pirjati, nepoklopljeno, dok celer ne omekša.
- Dodamo rajčice, sušene vrganje i temeljac. U lonac procijedimo tekućinu od gljiva kroz gazu. Pustimo da zavre pa smanjimo vatru i ostavimo da se lagano kuha oko 45 minuta.
- Posolimo i popaprimo prema ukusu, pa dodamo kruh. Sklonimo s vatre i ostavimo da malo odstoji.
- Prije posluživanja juhu poškropimo s malo maslinova ulja.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata