gastro postao
Francuski voćni desert popularan je u cijelom svijetu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 290
Ostalo
- 0.50 žlica narančina kora
- 0.75 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
- 0.50 mala žlica sok od limuna (prirod. svježi)
- 0.50 mala žlica vanilin šećer
- 12 kom smokve zelene, zrele
- 6 kom marelica
- 0.25 šalica maline
- 6 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 6 žlica šećer, kristal
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
"Creme fraiche"
- 2 dl vrhnje za šlag
- 2 žlica mlaćenica
Priprema
- Za ovo jelo morate se pripremiti 10-tak dana naprijed, odnosno pripremiti "creme fraiche". Dakle, u posudi pomiješajte 1 šalicu tučenog vrhnja i 2 žlice mlaćenice. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi od 8 do 24 sata, odnosno dok smjesa ne postane gusta. Nakon što je promiješate, ostavite je 10-tak dana dobro poklopljenu u hladnjaku.
- U maloj zdjeli pomiješajte naribanu koru naranče, sok od limuna, sok od naranče, vanilin i obični šećer.
- Dodajte nasjeckane smokve, prepolovljene marelice i maline.
- Razdijelite u vatrostalne posude, a prije posluživanja pospite smeđim šećerom i karamelizirajte uz pomoć plamenika dok se gotovo sav šećer ne istopi i na nekim mjestima postane zlatne boje.
Francuski voćni desert popularan je u cijelom svijetu