Ceviche, ceviche ili seviche, nacionalni je specijalitet ekvadorske kuhinje koji objedinjava ono najbolje iz oceana.
Obično se priprema od svježe, sirove ribe u kombinaciji s citrusnim voćem, ljutom papričicom i začinima. Obično se poslužuje kao prilog ili predjelo i jako je važno da ribu kupujete od provjerenih trgovaca jer riba mora biti zaista svježa. Riblje meso se marinira u soku od citrusnog voća koje ga pomoću svojih kiselina na neki način skuhaju.
Probajte i vi napraviti ovo neobično jelo.
Potrebno vam je:
- 450 g bakalara
- 2 limete
- 1 ljutika
- 1 čili papričica
- 1 mala žlica korijandera
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 4 mlada luka
- 1 žlica peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježe mljeveni papar
- 1 zelena salata
Priprema:
- Oštrim nožem narežite ribu, umjesto bakalara možete koristiti oslića, lososa, kozice, na vrlo tanke komade. Stavite ih u veliku zdjelu i zalijte sokom limete.
- Umiješajte koru limete, ljutiku, čili papričicu i mljeveni korijandar, te dobro promiješajte. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 24 sata, povremeno miješajući da biste bili sigurni da je riba posve pokrivena marinadom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte paprike, mladi luk i svježe bilje.
- Mješavinu ribe stavite u cijedilo i ocijedite sok.
- Ocijeđenu ribu i marinadu pomiješajte s mješavinom paprika, te stavite ulje i sve dobro izmiješajte.Začinite paprom prema ukusu.
Sitno narežite salatu i složite je na tanjur za serviranje. Na salatu raširite ceviche i odmah poslužite, ukrašeno kriškama limete ako želite.