Matovilac je jedna od najomiljenijih zimskih salata, no sada nam je dostupna tijekom cijele godine. Često se kombinira s krumpirom, pa tako može predstavljati i kompletan obrok...
Matovilac je salata koja ima sočne zelene listove, orašast ukus, ali i puno važnih sastojaka za ljudsko zdravlje. Prava biljka za popravak krvne slike. Matovilac je bogat izvor folne kiseline, željeza, kalija, kalcija, vitamina A, C i B, omega-3 masnih kiselina...
Sočni zeleni listovi ove salate bili su nadahnuće i za jednu od najpoznatijih bajki na svijetu – Matovilku. Sjećate se? Matovilkina majka jela je puno Matovilca pa je Matovilki zato i narasla tako lijepa duga kosa...
Nekoć je matovilac rastao isključivo divlje po mnogim mjestima, no danas ga je mnogo lakše pronaći iz uzgoja. Donosimo recept za krumpir salatu s matovilcem. Ovu krumpir salatu s matovilcem mogu bez problema pripremiti i totalni početnici u kuhinji, a nasdulji procesu u njeznoj pripremi je - kuhanje krumpira... Ako joj dodaš pokoje tvrdo kuhano jaje, ova salata postaje kompletan obrok.
Matovilac
foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Krumpir salata s matovilcem
12 MIN
pripreme
33 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Matovilac
3
šalica
Krumpir
500
g
Orasi
Maslinovo ulje
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Kiselo vrhnje
2
žlica
Aceto Balsamico
Svježi sir
Postupak
Krumpir skuhaj u slanoj vodi, oguli, nareži na komade i dodaj sve ostale sastojke jedan po jedan te lagano promiješaj.
Umjesto svježeg kravljeg sira možeš staviti feta sir, ali onda pripazi na količinu soli koju dodaješ u salatu, jer je festa sir dosta slan. Također, maslinovo ulje možeš zamijeniti bučinim uljem, a orahe bučinim košticama za još aromatičniji i snažniji okus.