Recepti 13. listopada 2014.

Kapesante s crnom palentom i ciklom

Kapesante s crnom palentom i ciklom
gastro postao gastro.24sata.hr
Kapesante, poznate i kao Jakobove kapice, izuzetno su cijenjene među školjkama, a ljušture iskoristite kao kalup u kojem možete hladiti crnu palentu

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 208

Potrebno vam je

  • 12 kom jakopska kapica
  • 200 g kukuruzno brašno ili krupica
  • 1 mala žlica crnilo sipe
  • 1 kom cikla
  • 1 vezica bosiljak, vezica
  • 10 g pinjoli
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Svježe kapesante izvadite iz ljušturica i očistite te kratko isperite od pijeska. Posolite i poparite te pokapajte maslinovim uljem. Kratko pecite na suhoj tavi jer su obložene uljem.
  2. U lonac u kojem ste odmjerili dostatnu količinu vode prema uputama na pakiranju dodajte prstohvat soli. Kada voda zakuha, uspite palentu, malo maslinova ulja te miješajte kako se ne bi napravile grudice.
  3. U drugoj polovici kuhanja dodajte malo crnila sipe kako bi žuta palenta promijenila boju u crnu.
  4. Kada je palenta kuhana, ravnomjerno je izlijte u široki plitki kalup kako bi se brže hladila. Ohlađenu palentu režite kalupom po želji ili čašom navlažena ruba.
  5. Sirovu ciklu narežite na fine ploške, sušite na papiru za pečenje u pećnici na 80 stupnjeva oko pola sata.
  6. Bosiljak, pinjole i maslinovo ulje štapnim mikserom izradite u finu kremu.

Kapesante, poznate i kao Jakobove kapice, izuzetno su cijenjene među školjkama, a ljušture iskoristite kao kalup u kojem možete hladiti crnu palentu

Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.