gastro postao
Kapesante, poznate i kao Jakobove kapice, izuzetno su cijenjene među školjkama, a ljušture iskoristite kao kalup u kojem možete hladiti crnu palentu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 208
Potrebno vam je
- 12 kom jakopska kapica
- 200 g kukuruzno brašno ili krupica
- 1 mala žlica crnilo sipe
- 1 kom cikla
- 1 vezica bosiljak, vezica
- 10 g pinjoli
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Svježe kapesante izvadite iz ljušturica i očistite te kratko isperite od pijeska. Posolite i poparite te pokapajte maslinovim uljem. Kratko pecite na suhoj tavi jer su obložene uljem.
- U lonac u kojem ste odmjerili dostatnu količinu vode prema uputama na pakiranju dodajte prstohvat soli. Kada voda zakuha, uspite palentu, malo maslinova ulja te miješajte kako se ne bi napravile grudice.
- U drugoj polovici kuhanja dodajte malo crnila sipe kako bi žuta palenta promijenila boju u crnu.
- Kada je palenta kuhana, ravnomjerno je izlijte u široki plitki kalup kako bi se brže hladila. Ohlađenu palentu režite kalupom po želji ili čašom navlažena ruba.
- Sirovu ciklu narežite na fine ploške, sušite na papiru za pečenje u pećnici na 80 stupnjeva oko pola sata.
- Bosiljak, pinjole i maslinovo ulje štapnim mikserom izradite u finu kremu.
Kapesante, poznate i kao Jakobove kapice, izuzetno su cijenjene među školjkama, a ljušture iskoristite kao kalup u kojem možete hladiti crnu palentu
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić