Recepti Desert 15. siječnja 2025.

Karidopita – bogati grčki kolač od oraha

Desert
15 MIN
55 MIN
16
SREDNJE
Karidopita – bogati grčki kolač od oraha
foto: Freepik
Svaka kriška karidopite puna je topline cimeta, bogatstva oraha i sočnosti sirupa, stvarajući desert koji zadovoljava i najzahtjevnija nepca

Karidopita, tradicionalni grčki kolač od oraha, klasičan je desert koji se često priprema za blagdane, ali i za svakodnevne trenutke. Ono što ovaj kolač izdvaja od drugih je posebna struktura – umjesto brašna, koristi mrvice kruha, koje joj daju jedinstvenu teksturu. Nakon pečenja, kolač se prelijeva aromatičnim sirupom, što ga čini sočnom i bogatom okusima.

Odlična je uz šlag, sladoled ili umak od čokolade

Okusi cimeta, klinčića i oraha stapaju se u skladnu kombinaciju koja je istovremeno jednostavna i raskošna. Karidopitu možeš poslužiti samostalno ili dodatno obogatiti šlagom, kuglicom sladoleda od vanilije ili toplim čokoladnim preljevom za poseban doživljaj. Praktična je i za pripremu unaprijed – može se čuvati u hladnjaku do 3 dana, zadržavajući teksturu i okus.

Ne gasi ekran dok kuham

Karidopita – bogat grčki kolač od oraha
15 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
KOLAČ
Sastojci
  • Maslac 1 žličica
  • Brašno 2 žlica
  • Jaje 6 kom
  • Šećer 0,50 šalica
  • Krušne mrvice 1 šalica
  • Orasi 1 šalica
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Cimet 1 žličica
  • Klinčić u prahu 0,25 žličica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 175°C. Pravokutni lim za pečenje (domenzija cca 23x33 cm) premaži rastopljenim maslacem, a zatim ga pospi brašnom. Otresi višak brašna.


  2. U velikoj zdjeli pjenjačom ili vilicom umuti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Dodaj mrvice kruha, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, cimet i klinčiće te sve dobro promiješaj.

    Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljeni lim i poravnaj površinu. Peci oko 40 minuta, dok kolač ne postane tamnosmeđ i čvrst na dodir.


  3. Dok je kolač još topao, ravnomjerno ga prelij sirupom. Pusti da se hladi oko 30 minuta kako bi sirup prožeo svaki sloj. Posluži kolač sam ili ga obogati šlagom, kuglicom sladoleda ili toplim čokoladnim preljevom za još bogatiji okus.


SIRUP + SERVIRANJE
Sastojci
  • Voda 2 šalica
  • Šećer 1 šalica
  • Limun 0,50 kom
  • Tučeno slatko vrhnje
  • Sladoled od vanilije
  • Umak od čokolade
Postupak
  1. Dok se kolač peče, u loncu pomiješaj vodu i šećer. Zagrij na jakoj vatri dok ne zavrije, a zatim iscijedi pola limuna u sirup i ubaci ostatak limuna neka se kuha u sirupu. Smanji vatru i ostavi da lagano kuha 5-10 minuta dok se sirup malo ne reducira. Na kraju izvadi limun.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

182 kcal

9 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

26,00 g

9 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

 

A kad smo već kod tradicije, imamo još favorita!

paprenjaci Možda vas zanima... Paprenjaci – tradicionalni keksi po bakinom receptu Recepti Možda vas zanima... Prisjetili smo se tradicionalnih jela iz raznih krajeva naše zemlje, koje je vaše najdraže? Recenzije Možda vas zanima... Padišpanj - tradicionalni kolač od samo tri sastojka Kolumne Kaiserschmarrn - carski drobljenac Možda vas zanima... Top 8 zaboravljenih hrvatskih jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.