Svaka kriška karidopite puna je topline cimeta, bogatstva oraha i sočnosti sirupa, stvarajući desert koji zadovoljava i najzahtjevnija nepca
Karidopita, tradicionalni grčki kolač od oraha, klasičan je desert koji se često priprema za blagdane, ali i za svakodnevne trenutke. Ono što ovaj kolač izdvaja od drugih je posebna struktura – umjesto brašna, koristi mrvice kruha, koje joj daju jedinstvenu teksturu. Nakon pečenja, kolač se prelijeva aromatičnim sirupom, što ga čini sočnom i bogatom okusima.
Odlična je uz šlag, sladoled ili umak od čokolade
Okusi cimeta, klinčića i oraha stapaju se u skladnu kombinaciju koja je istovremeno jednostavna i raskošna. Karidopitu možeš poslužiti samostalno ili dodatno obogatiti šlagom, kuglicom sladoleda od vanilije ili toplim čokoladnim preljevom za poseban doživljaj. Praktična je i za pripremu unaprijed – može se čuvati u hladnjaku do 3 dana, zadržavajući teksturu i okus.
Ne gasi ekran dok kuham
Karidopita – bogat grčki kolač od oraha
15 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
KOLAČ
Sastojci
Maslac
1
žličica
Brašno
2
žlica
Jaje
6
kom
Šećer
0,50
šalica
Krušne mrvice
1
šalica
Orasi
1
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Cimet
1
žličica
Klinčić u prahu
0,25
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175°C. Pravokutni lim za pečenje (domenzija cca 23x33 cm) premaži rastopljenim maslacem, a zatim ga pospi brašnom. Otresi višak brašna.
U velikoj zdjeli pjenjačom ili vilicom umuti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Dodaj mrvice kruha, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, cimet i klinčiće te sve dobro promiješaj.
Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljeni lim i poravnaj površinu. Peci oko 40 minuta, dok kolač ne postane tamnosmeđ i čvrst na dodir.
Dok je kolač još topao, ravnomjerno ga prelij sirupom. Pusti da se hladi oko 30 minuta kako bi sirup prožeo svaki sloj. Posluži kolač sam ili ga obogati šlagom, kuglicom sladoleda ili toplim čokoladnim preljevom za još bogatiji okus.
SIRUP + SERVIRANJE
Sastojci
Voda
2
šalica
Šećer
1
šalica
Limun
0,50
kom
Tučeno slatko vrhnje
Sladoled od vanilije
Umak od čokolade
Postupak
Dok se kolač peče, u loncu pomiješaj vodu i šećer. Zagrij na jakoj vatri dok ne zavrije, a zatim iscijedi pola limuna u sirup i ubaci ostatak limuna neka se kuha u sirupu. Smanji vatru i ostavi da lagano kuha 5-10 minuta dok se sirup malo ne reducira. Na kraju izvadi limun.