Recenzije 12. siječnja 2022.

Prisjetili smo se tradicionalnih jela iz raznih krajeva naše zemlje, koje je vaše najdraže?

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Purica s mlincima na sjeveru, fiš paprikaš na istoku, bakalar na jugu... Svaki od tih specijaliteta jednako je vrijedan, a najfiniji je kad je spravljen od domaćih proizvoda. Stoga, da bi užitak bio veći, blagdanski stol opremi domaćom hranom iz ekološkog uzgoja

Božićni ručak oduvijek je bio svečan, bogat i izdašan i te se tradicije i danas volimo držati i oko stola okupljati cijelu obitelj. Jela slijede isti princip i obično sadrže juhu, pečeno meso s raznim prilozima, hladetinu, sarmu, pirjani kiseli kupus, kiselu repu, krumpir. Nude se i razne vrste kruha: božićne pogače, česnice, krsnice, božićnjaci, križnice, peciva i dakako voće. Na kraju ručka slijede slastice: torte, orehnjače, makovnjače, kolači od rogača, sira, paprenjaci, smokvenjaci, medenjaci, muškaconi i razni suhi kolačići. 

Kupinovo vino, OPG Kupilek | Author: Kupilek kupinovo vino, eko gospodarstvo Jambrešić foto: Kupilek kupinovo vino, eko gospodarstvo Jambrešić

Dakako, svaki kraj ima neku svoju posebnost, gurmanski specijalitet po kojem je nadaleko poznat i čiji su recept stanovnici drugih dijelova zemlje s vremenom doradili, proširili i prilagodili novoj sredini. Tako će se negdje za božićni ručak pripremati puretina ili patka s mlincima, a neki pak neće odoljeti pečenoj janjetini ili odojku s krumpirom i salatom. 

 | Author: Patka, PG Orehovec foto: Patka, PG Orehovec

Pašticadu će pristaviti u Dalmaciji, a na ličkim stolovima nerijetko će se naći mjesta i za sarmu. Slavoncima će se na božićnom stolu najčešće naći pečena piletina ili junetina u umaku. Na dohvat ruke uvijek će biti izobilje suhih, prhkih kolačića, orahnjača i makovnjača, a naći će se mjesta i za kakvu slasnu tortu od domaćih jaja.

 | Author: Mliječni proizvodi, OPG Sirana Vedrine foto: Mliječni proizvodi, OPG Sirana Vedrine

Međimurci će za Božić ispeći patku, prema jugu zavrtjet će se slasni odojak, a u Zagrebu će se servirati purica s obaveznim mlincima, pečenim krumpirom i štruklima. Orahnjače, makovnjače i suhi kolačići i ovdje su sastavni dio božićnog ručka. Istrani će pak na Božić uživati u tjestenini, fužima sa šugom, kupusu i kapunu, uškopljenom mladom pijevcu. Kuharice će od bijelog brašna ispeći kruh, a na stol će se prostrti i fritule, cukerančiće i povitice te ponuditi orahe, bademe, lješnjake, suhe smokve i jabuke.

 | Author: Suhe smokve, ušećereni i slani bademi, OPG Nevenka Kovilić foto: Suhe smokve, ušećereni i slani bademi, OPG Nevenka Kovilić

U Lici nakon sarme slijedi pečeni odojak ili janjetina, dakako s polama, pečenim krumpirom prerezanim napola. Širom Dalmacije peče se tuka, a česta je i pašticada od najfinijeg goveđeg mesa. U Šibeniku i okolici pogostit će se luganigama, kobasicama od sitno sjeckanog svinjskog mesa i desetak začina. Poslužuju se u goveđoj juhi, s kuhanim kupusom i keljom, a mogu se i sušiti i dimiti. Dalmatinski božićni kolači najčešće su od suhog voća, poput splitskih mandulata ili viškog hiba od smokava ili koromača.

 | Author: Istarski čips (od pancete), OPG Pršutarna i stancija Buršić foto: Istarski čips (od pancete), OPG Pršutarna i stancija Buršić

Kontinentalna ili mediteranska, ravničarska ili planinska, slatkovodna ili morska, slana ili slatka, svaka je kuhinja jednako vrijedna i slasna, a jela su uvijek najbolja kad se rade od domaćih proizvoda, posađenih i uzgojenih vrijednim rukama seljaka. Domaće je domaće, reći će svatko kome moderan način života nije do kraja uništio osjete okusa, mirisa i vida. Tko nema hranu iz vlastitog vrta, može si pomoći sve većom ponudom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U Hrvatskoj ih danas ima više od 150.000 i pokrivaju sva područja i skoro sve grane ratarstva i stočarstva. 

 | Author: Suhomesnati proizvodi, PG Orehovec foto: Suhomesnati proizvodi, PG Orehovec

Tražite ukusno domaće pileće, pureće, pačje ili pak guščje meso? Želite probati meso pijetla uzgojenog na farmi otvorenog tipa? PG Orehovec u Velikom Bukovcu kraj Ludbrega jedno je od takvih mjesta na kojem se bave prirodnim uzgojem peradi i pritom koriste samo hranu koju uzgoje na vlastitim poljima. A to znači da njihove životinje rastu u prirodnom okruženju i slobodno trčkaraju farmom, kljucaju travke i  kukuruz u zrnu. Tu ćete pronaći i rugane pijetlove - pevce rekli bi Podravci i Zagorci, pivcima bi ih nazvali Dalmatinci - a zna se tu naći i jednogodišnjaka, idealnih za pripremu ispod peke.

 | Author: Mlinci od batata, OPG Kovačić foto: Mlinci od batata, OPG Kovačić

Puricu, kokicu, patku ili gusku, svejedno, mnogi ne mogu zamisliti bez mlinaca. Oni se obično rade od pšeničnog brašna, soli i vode, no u OPG-u Kovačić odlučili su se poigrati s tradicionalnom recepturom. Gospodarstvo im se nalazi u Belici, kraju poznatom po proizvodnji krumpira, ali na njihovim poljima raste sedam različitih sorti batata od kojih oni izrađuju mlince i tjestenine. Pritom ne koriste ni jaja, ni soli niti aditive tako da ih mogu konzumirati i vegetarijanci i vegani. Uzgajaju oni i heljdu i pir pa kao gotove proizvode nude mlince od narančastih i ljubičastih batata, u kombinaciji sa sjemenkama bundeve, heljdom, pirom i integralnim brašnom. Na sličan način proizvode i uske rezance te šurlice.  

 | Author: Seitan, tofu, popečci, OPG Repro Eko foto: Seitan, tofu, popečci, OPG Repro Eko

Prirodno i hranjivo, zdravo za ljude, dobro za okoliš i istovremeno ukusno, moto je koji pokreće vlasnike organske farme Repro Eko, smještene u selu Volavje, Jastrebarsko, 40 km od Zagreba. Oni ne vjeruju da bi kemikalije trebale biti posluživane na tanjuru i zato sve njihovo povrće, voće i veganski proizvodi dolaze iz organskog uzgoja, od svježeg i dimljenog tofua i seitana, preko ražnjića i popečaka sa sojom i koprivom, do pirovog, rižinog, slanutkovog ili ječmenog brašna ili griza od pira.

 | Author: Bademi, bademovo brašno, ulje od badema, OPG Iva Bulić foto: Bademi, bademovo brašno, ulje od badema, OPG Iva Bulić

Božićnog objeda nema bez kolača, a kolači su najbolji kad se rade od prirodno uzgojenih sastojaka, bila riječ o jajima, brašnu, mlijeku ili voću koje se stavlja u njega. Na OPG-u Ive Bulić bave se ekološkim uzgojem badema za grickanje ili fine kolače, a koje i prešaju za bademovo brašno i bademovo ulje. Ono što preostane, prodaju na grame ili kile, za grickanje ili fine kolače. Bademovo ulje može se koristiti za kratko prženje i dinstanje, ali najfinije je kao dodatak spravljenim jelima jer obogaćuje okus salata, marinada i slatkih tijesta kojima će dati bogatiji i orašastiji okus.

 | Author: OPG Kolarić Vina foto: OPG Kolarić Vina

Fino jelo teško je zamisliti bez dobre kapljice. Plešivičko gorje poznati je vinarski kraj, i tamo svoja vina spravlja i Franjo Kolarić, vlasnik obrta Kolarić Vina. No njegova su vina doista nešto posebno. On proizvodi pjenušce, rajnski rizling, chardonnay i sivi pinot napravljeni sur-lie metodom, pinot crni, ali i sivi pinot iz kvevrija, velikih glinenih posuda iz Gruzije, iznutra obloženih pčelinjim voskom. Njegova vina od starih sorti kupaža su plaveca žutog, šipelja, štajerske beline i kraljevine, sorti koje su stoljećima održavale vinsku Plešivicu, a Kolarić ih sada spašava od zaborava. Te stare sorte ugodna su bijela vina, lijepih kiselina, koja podižu atmosferu za stolom i čine da hrana, naročito masna, laganije pada na želudac.

 | Author: Merlot Personal Collection, OPG Podrumi Kolar foto: Merlot Personal Collection, OPG Podrumi Kolar

Vina vrhunske kvalitete proizvode i u OPG-u Kolar. Vinarstvo im je u genima, a svoja vina čuvaju u podrumima koje su u strmom zidu lesa na grebenima južne Baranje njihovi preci iskopali prije više stotina godina. U ovim podrumima uvijek je ista vlaga i temperatura i tu se čuva pinot sivi kojeg u tim krajevima od davnina zovu "grožđem imućnih ljudi". U njihovim podrumima odležava i zeleni silvanac, vino idealno za piletinu, puretinu, ribu i plodove mora, mirisni traminac desertno vino, ali i merlotom iz osobne kolekcije koji će obogatiti svaki perkelt od soma s tradicionalnim prilogom od domaćih rezanaca sa svježim sirom i prženom dimljenom slaninom. 

 | Author: Medovina, OPG Ferbežar foto: Medovina, OPG Ferbežar

Tradicionalno, za Božić se pila i medovina, vino od meda kakvo proizvodi OPG Ferbežar iz Vinkovaca. Prva medovina nastala je prije otprilike 11.000 godina i jedno je od najstarijih alkoholnih pića poznatog ljudima. Medovina ima okus sličniji vinu nego medici, a sadrži i manje alkohola, samo 13 posto, pa je i po tome sličnija vinu. Svoju medovinu oni rade od najkvalitetnijeg slavonskog meda, proizvedenog na vlastitom gospodarstvu, od lipe, suncokreta i cvjetni. Ona ide uz sireve i sve vrste mesa, ali i voće, a najbolje prija rashlađena na osam do 10 stupnjeva.

Fotografije: Vedrana Orlović

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.