gastro postao
Dijelimo osnovni recept za keksiće koje možete ukrastiti na mnoštvo načina i kombinirati s brojnim okusima.
Bliže se blagdani, a samim tim i razdoblje pečenja slasnih keksića. Ako ti priprema oduzima previše vremena, jednostavno napravi različite verzije od istog tijesta. Možeš ih ukrasiti šećernim preljevom, umočiti u rastopljenu čokoladu, premazati marmeladom ili jednostavno u tijesto naribati koricu agruma.
Sastojci:
- 220 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 400 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Šećer i maslac izmiksaj u pahuljastu, svjetliju smjesu.
- Dodaj ekstrakt vanilije i jaje i još kratko izmiksaj.
- U zasebnoj zdjeli pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo i ubaci u zdjelu s ostalim sastojcima. Miksaj dok smjesa ne bude grudasta.
- Namoči ruke i umijesi glatko tijesto. Podijeli ga u manje kuglice i prekrij ostale folijom dok prvu valjaš.
- Razvaljaj na debljinu od otprilike pola centimetra i izreži oblike kalupima. Premjesti keksiće na lim obložen papirom za pečenje.
- Peci 8-10 minuta, a potom ih dobro ohladi.