Tajna najmekših kiflica krije se u tek dva svakodnevna sastojka - jajima i maslacu.
Obožavamo ih još tople, a pripremljenim po ovom receptu, poželjet ćete im se vratiti čak i idućeg dana. Ako prežive, naravno. Tajna najmekših kiflica krije se u jajima i maslacu, a za dodatni užitak, svakako razmislite da ih napunite sirom i šunkom ili pak svježim sirom u kombinaciji sa špinatom.
Prazne ih možete poslužiti uz umak po želji, od njih pripremiti sendviče ili ih poslužiti uz nareske, mesne i bezmesne paštete.
Potrebno vam je:
- 1000 g bijelog brašna
- 3 jaja
- 1 žličica šećera
- 3 šalice suncokretovog ulja
- 400 ml toplog mlijeka
- 100 g maslaca + 50 g za ribanje
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
- U manjoj posudi stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i dio mlakog mlijeka. Dobro promiješajte. Ostavite na toplom da se diže.
- U veću posudu uspite brašno, dodajte sol, u sredini napravite udubinu i uspite pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko, otopljeni maslac, jaja i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodati još malo mlakog mlijeka).
- Mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude.
- Tako pripremljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta.
- Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta.
- Od svake kugle oblikujte okruglu koru debljine oko 1 cm i izrežite je na osmine, tako da dobijete 32 komada u obliku trokuta.
- Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem.
- Poredajte ih u lim, pospite brašnom, po njima naribajte maslac i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na temperaturu 250 stupnjeva a prije pečenja smanjili na 200 stupnjeva, odnosno dok se ne dignu i dobiju žutorumenu boju.
Dobar tek!