Recepti 31. ožujka 2017.

Koju hranu trebate jesti za određene dijelove tijela?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako većina nas znamo da su orasi dobri za mozak, znamo li sve namirnice koje djeluju na određene dijelove tijela?

Oduvijek ste se pitali zašto vam se nekad baš jede grah, ili rajčice ili na primjer orasi? 

Tijelo nas ponekad, kada ne jedemo dovoljno neke hrane potrebne našem organizmu, samo traži da mu damo ono što mu nedostaje!

Tako primjerice, kada osjetite jaku želju za tim da pojedete grah, možda vam vaši bubrezi šalju poruku da im nešto nedostaje, a upravo iz graha to mogu dobiti. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za bolji rad i zdravlje srca, trebali biste jesti povrće koje mu najviše sliči - rajčice. Zbog svih svojih zdravih sastojaka, vitamina C i minerala, ali i likopena, rajčica djeluje odlično na naše srce!

rajčica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Voće i povrće koje podsjeća na oko, odlično je dakle za naše oči. Pa tako primjerice za bolji vid i zdravije oči, jedite kivi, mrkvu... U mrkvi na primjer ima puno beta karotena koji je vrlo važan za zdravlje očiju i sprečavanje učestalih očnih bolesti - poput degeneracije žute pjege ili sive mrene.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Brokula, s obzirom na to da podsjeća na pluća, upravo njima najviše koristi. Dobra je brokula naravno za cijeli organizam, ali plućima čini posebno dobro!

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Ako ne čujete dobro, možda biste u prehranu trebali ubaciti malo više gljiva. Naime, gljive sadrže puno vitamina D koji je vrlo važan za zdravlje uha i dobar sluh. Stoga, poslušajte nas i pripremite si neko jelo s gljivama!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Citrusno voće je pak dobro za ono čemu najviše sliči - a to su dojke! Iako oblikom podsjećaju na dojke, agrumi su vrlo zdravi i važni za zdravlje dojki zato što pomažu cirkuliranju limfe kroz dojke. A grejp posebno pomaže očuvanju zdravlja dojki zato što sadrži limonoid  za koji postoje dokazi kako štiti od raka dojke.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Avokado bi svakako trebale jesti trudnice! Zašto? Zato što pomaže održanju zdravlja maternice te štiti od pojave raka grlića maternice. A zanimljivo je da i avokadu treba devet mjeseci da se sasvim razvije i od cvijeta postane plod, kao što treba djetetu da se razvije u maternici.

Avokado | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Želudac također ima svoj par. Iako nema baš najzahvalniji oblik, jednako tako ga nema niti đumbir, a upravo on se smatra hranom odličnom za želudac. Naime, probleme s probavom i mučnine, vrlo lako možete riješiti čajevima od đumbira, ili pak sirovim đumbirom (ako ga možete pojesti).

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Baš poput krvnih zrnaca, i nar je prepun crvenih zrnaca te je upravo on sjajno voće koje biste trebali jesti ako imate problema s krvnim zrncima ili krvotokom! Zbog visokog udjela vitamina C i folne kiseline, nar pomaže održati krvotok zdravim, te držati pod kontrolom kolesterol. 

Sipak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kao što je već rečeno, orasi su odlična hrana za zdravlje mozga. Oblikom podsjećaju na njega, ali sadrže i velike količine omega-3 kiselina, antioksidanse i vitamin E koji su vrlo važni za zdrav mozak.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Stoga, osjećate li kako lošije vidite, ili čujete, ili pak često zaboravljate nešto - posegnite za ovom hranom i pomognite svom tijelu na najbolji i najzdraviji način!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.