gastro postao
Pastrnjak u kolaču glavni je "krivac" za svježinu bez gnjecavosti
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1145
Smjesa
- 275 g ulje kokosovo
- 200 g šećer, kristal
- 100 g muscovado smeđi šećer
- 1 prema želji limunova korica
- jaje kokošje
- 250 g pastrnjak
- 50 g kokos, suhi
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 3 mala žlica prašak za pecivo
Premaz
- 20 g kokosovi listići
- 150 g ulje kokosovo
- 150 g šećer, u prahu
- 1 žlica limunov sok
- 1 žlica voda
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Istresite listiće kokosa na suhi lim i tostirajte u pećnici dok ne zaprime smećkastu boju. Ostavite ih da se hlade.
- Lim za pečenje obložite papirom (ja sam koristila uski, pravokutni oblik štruce, no možete koristiti i okrugli, promjera oko 20 cm). Miksajte kokosovo ulje, pa dodajte oba šećera i limunovu koricu, te miksajte još malo. Dodajte jaja, jedno po jedno. Pažljivo umiješajte pastrnjak i kokos, a nakon toga brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte i sok od limuna.
- Istresite smjesu u posudu za pečenje i pecite oko 45 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li kolač pečen, prije nego ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da se hladi.
- Kada je kolač hladan, možete napraviti premaz. A i ne morate, onako bez premaza kolač izgleda domaće, neušminkano. Ali ako vam je bitan i vizualan dojam, onda premaz radite ovako: miksajte kokosovo ulje i postepeno dodajte šećer, dok mikser radi. Kad dobijete gustu smjesu ulijte limunov sok. Miksajte još dvije minute, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga premažite kolač i pospite tostiranim listićima kokosa. Neka kolač odstoji bar pola sata prije posluživanja.
Izvor Jadrana Ćurković