gastro postao
Sočna kombinacija citrusa i maka u neodoljivoj slastici
Omiljeni uskrsni kolači su i različite savijače i pite s bogatim punjenjem od maka, oraha ili grožđica. To su kolači koji su se do danas zadržali u upotrebi, a nastali su u neka davna vremena od sastojaka koji su tada jedini bili dostupni.
Doosim vam recept za sočna kombinacija citrusa i maka u neodoljivoj slastici.
Potrebno vam je:
Nadjev:
- 40 g maka
- 100 ml mlijeka
Miješano tijesto:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 4 jaja
- 1 narančina kora
- 350 g brašna
- 12 g Dr. Oetker prašaka za pecivo
- 150 ml soka od naranče
- 100 g Dr. Oetker badema (mljeveni)
Sirup:
- 250 g šećera
- 200 ml soka od naranče
- 6 žlica limunovog soka
Priprema:
- Mak prelijte mlijekom i ostavite 30 minuta da nabubri.
- Tijesto: Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom (nastavcima za tučenje) na najvećoj brzini. Postupno dodajte šećer, sol i narančinu koricu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Umiješajte jedno po jedno jaje (svako jaje miješajte oko 1/2 minute). Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, prosijte, zatim dio po dio dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini. Na kraju dodajte bademe i mak.
- Tijesto izlijte na dno kalupa za tortu (promjera 26 cm, prethodno namazanog mašću) i površinu poravnajte. Kalup stavite na rešetku pećnice.
- Pečeni kolač ostavite 5 minuta u kalupu da se ohladi. Zatim ga odvojite od kalupa i premjestite na kuhinjsku rešetku. Kolač na rešetki stavite na lim, zatim na nekoliko mjesta izbodite čačkalicom površinu kolača.
- Sirup: Šećer i narančin i limunov sok zagrijte dok se šećer sasvim ne otopi. Tekućinu sa šećerom kuhajte 2 minute na srednjoj vatri bez poklopca i bez miješanja! Zatim kolač navlažite sirupom, sve dok ne upije sav sirup.