Recepti 03. listopada 2014.

Kolač St. Honoré

gastro postao gastro.24sata.hr
Izvanredan kolač koji je dobio ime po francuskom zaštitniku pekara i slastičara

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 475

Prhko tijesto

  • 80 g maslac, neslani
  • 40 g šećer, kristal
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 160 g pšenično brašno, bijelo

Profiterole

  • 0.25 l voda
  • 70 g maslac, neslani
  • 1 prstohvat sol
  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 4 kom jaje kokošje

Krema

  • 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom vanilija, štapić
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom puding u prahu (različiti okusi)
  • 180 g šećer, kristal
  • 5 kom bjelanjak kokošji

Karamela

  • 100 g šećer, kristal

Priprema

  1. Od maslaca, šećera, žumanjka i brašna zamijesite prhko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite u hladnjaku pola sata. Od tijesta razvaljajte krug promjera 26 cm te stavite na lim premazan maslacem i posut brašnom. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Zakuhajte maslac i sol u vodi, dodajte prosijano brašno te miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od dna posude. Maknite tijesto s vatre pa umiješajte jedno po jedno jaje. Na podlogu od prhkog tijesta slastičarskom vrećicom istisnite deblji prsten te deset malih loptica-uštipaka. Oblikujte ih na namašćenom limu kao za profiterole. Pecite 15-20 minuta.
  3. Za kremu zakuhajte mlijeko s vanilijom. Razmutite žumanjke sa šećerom i praškom za puding od vanilije te umiješajte u kipuće mlijeko. Istucite snijeg od bjelanjaka, oprezno ga umiješajte u već ohlađeni puding pa ispunite tom smjesom prsten od tijesta.
  4. Stavite šećer u dublju tavu ( bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel ) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
  5. Na pečen kolač uštipke karamelom zalijepite za vijenac izrađen na tijestu i karamelizirajte ih pomoću žlice.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.