gastro postao
Izvanredan kolač koji je dobio ime po francuskom zaštitniku pekara i slastičara
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 475
Prhko tijesto
- 80 g maslac, neslani
- 40 g šećer, kristal
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 160 g pšenično brašno, bijelo
Profiterole
- 0.25 l voda
- 70 g maslac, neslani
- 1 prstohvat sol
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 4 kom jaje kokošje
Krema
- 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom vanilija, štapić
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom puding u prahu (različiti okusi)
- 180 g šećer, kristal
- 5 kom bjelanjak kokošji
Karamela
- 100 g šećer, kristal
Priprema
- Od maslaca, šećera, žumanjka i brašna zamijesite prhko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite u hladnjaku pola sata. Od tijesta razvaljajte krug promjera 26 cm te stavite na lim premazan maslacem i posut brašnom. Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Zakuhajte maslac i sol u vodi, dodajte prosijano brašno te miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od dna posude. Maknite tijesto s vatre pa umiješajte jedno po jedno jaje. Na podlogu od prhkog tijesta slastičarskom vrećicom istisnite deblji prsten te deset malih loptica-uštipaka. Oblikujte ih na namašćenom limu kao za profiterole. Pecite 15-20 minuta.
- Za kremu zakuhajte mlijeko s vanilijom. Razmutite žumanjke sa šećerom i praškom za puding od vanilije te umiješajte u kipuće mlijeko. Istucite snijeg od bjelanjaka, oprezno ga umiješajte u već ohlađeni puding pa ispunite tom smjesom prsten od tijesta.
- Stavite šećer u dublju tavu ( bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel ) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
- Na pečen kolač uštipke karamelom zalijepite za vijenac izrađen na tijestu i karamelizirajte ih pomoću žlice.
Izvor Skuhatćute