gastro postao
Autohtona zagorska slastica biti će zvijezda svakog obiteljskog ručka
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 356
Tijesto
- 700 g pšenično brašno, bijelo
- 120 g maslac, neslani
- 3 kom jaje kokošje
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 3 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
- 40 g kvasac, svježi
- 13 g prašak za pecivo
- šećer, kristal
- sol
Nadjev
- 800 g krumpir, zreli
- 120 g maslac, neslani
- 3 kom jaje kokošje
- 15 g šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- grožđice
- 1 kom limunova korica
- sol
Priprema
- Zamijesite tijesto te ostavite da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesite, razvaljajte i stavite da odstoji.
- Napravite nadjev, skuhajte krumpir s korom, oguliti ga te napravite pire.
- U rastopljenom maslacu dobro razmutite šećer, 3 žumanjka, 2 vanilin šećera, sol i naribanu suhu limunovu koricu od cijelog limuna usitnjenog u mlincu za kavu. Sve to pomiješajte s pire krumpirom i dobro izmiješajte.
- Od 3 bjelanjka istucite čvrst snijeg te ga polako umiješajte u smjesu. Po želji dodajte grožđice.
- Na tanko razvaljano tijesto ravnomjerno razmažite nadjev te ga zarolajte pomoću stolnjaka.
- Prije pečenja kolač premažite mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30 x 20 cm premažite maslacem, te pecite 45 minuta na 180 º C. Poslužiti ga toplog.
Izvor Nevenka Vorih