Recepti 13. listopada 2014.

Košarice sa želeom

Košarice sa želeom
gastro postao gastro.24sata.hr
Vesele slatke košarice od tijesta, kreme i želea

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 733

Tijesto

  • 250 g pšenično brašno, bijelo
  • 125 g maslac, neslani
  • 65 g šećer, u prahu
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom vanilin šećer
  • 1 kom limunova korica

Krema

  • 1 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 200 g šećer, kristal
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g maslac, neslani

Žele

  • 1.50 g vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 1 dl voda
  • 125 g šećer, kristal
  • 15 g zelatina

Priprema

  1. Od navedenih namirnica zamijesiti masu i napraviti košarice (napuniti kalupe).
  2. Tijesto peći na temperaturi od 150 stupnjeva C.
  3. Pečene i ohlađene košarice puniti šlagom ili kremom od vanilije.
  4. 1 l mlijeka staviti da se kuha sa 200 g kristal šećera i opranom šipkom vanilije. Kad mlijeko zakuha skloniti ga s vatre.
  5. 4 žumanjka dobro umutiti s 200 g mekog brašna i razrijediti s malo hladnog mlijeka.
  6. Ovu smjesu polako dodavati vrućem mlijeku iz kojeg smo prethodno izvadili štapić vanilije.
  7. Masu ponovo staviti da se kuha, neprestano miješajući na laganoj vatri oko 7 minuta. Nakon 5 minuta dodati 100 g maslaca. Kuhati još 2 minute, pa zgusnutu kremu ostaviti da se ohladi.
  8. Želatinu potopiti u hladnu vodu.
  9. Vino, vodu i šećer prokuhati, a zatim dodati dobro ocijeđenu želatinu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.