gastro postao
Vesele slatke košarice od tijesta, kreme i želea
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 733
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 125 g maslac, neslani
- 65 g šećer, u prahu
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom limunova korica
Krema
- 1 l mlijeko kravlje, punomasno
- 200 g šećer, kristal
- 1 kom mahuna vanilije
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g maslac, neslani
Žele
- 1.50 g vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 1 dl voda
- 125 g šećer, kristal
- 15 g zelatina
Priprema
- Od navedenih namirnica zamijesiti masu i napraviti košarice (napuniti kalupe).
- Tijesto peći na temperaturi od 150 stupnjeva C.
- Pečene i ohlađene košarice puniti šlagom ili kremom od vanilije.
- 1 l mlijeka staviti da se kuha sa 200 g kristal šećera i opranom šipkom vanilije. Kad mlijeko zakuha skloniti ga s vatre.
- 4 žumanjka dobro umutiti s 200 g mekog brašna i razrijediti s malo hladnog mlijeka.
- Ovu smjesu polako dodavati vrućem mlijeku iz kojeg smo prethodno izvadili štapić vanilije.
- Masu ponovo staviti da se kuha, neprestano miješajući na laganoj vatri oko 7 minuta. Nakon 5 minuta dodati 100 g maslaca. Kuhati još 2 minute, pa zgusnutu kremu ostaviti da se ohladi.
- Želatinu potopiti u hladnu vodu.
- Vino, vodu i šećer prokuhati, a zatim dodati dobro ocijeđenu želatinu.