Isprobaj kremastu juhu od krastavaca. Možeš je jesti hladnu ili toplu, fina je i gotova za pola sata
Krastavci najčešće završe narezani u zdjeli uz rajčice i malo maslinova ulja. I to je okej, ali nisu samo salatno povrće. Kada ih lagano sotiraš i ubaciš u blender s avokadom, dobiješ juhu koja je istovremeno svilenkasta, svježa i hranjiva. Osim toga, mogu se poslužiti topli ili hladni, i to ih čini idealnim za svaki plan: od lagane večere do predjela.
Krastavci u krem juhi su pun pogodak
foto: NARONG KHUEANKAEW / Vecteezy
Ova juha sadrži više nego što se na prvu čini. Krastavci su puni vode i minerala, avokado daje masnoću koja pomaže upijanju hranjivih tvari, a jogurt povezuje i osvježava.
Sve se kuha kratko, blendira još kraće, i završava s kiselkastim limunom i laganom ljutinom kajenske papričice. Možeš je jesti odmah, ali je još bolja kad odstoji nekoliko sati u hladnjaku. Za serviranje je dovoljno nasjeckati malo svježeg krastavca, dodati peršin i – gotovo.
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od krastavaca
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Češnjak
2
režanj
Luk
1
kom
Sok od limuna
1
žlica
Krastavac
4
šalica
Povrtni temeljac
1,50
šalica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Kajenska papričica
Avokado
1
kom
Svježi peršin
0,25
šalica
Jogurt
0,50
šalica
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckane češnjak i luk te pirjaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, 1 do 4 minute. Umiješaj limunov sok i pirjaj još 1 minutu. Dodaj 3¾ šalice oguljenih, očišćenih od sjemenki i tanko narezanih krastavaca, temeljac, sol, papar i kajensku papričicu; pusti da zavrije. Smanji vatru i lagano kuhaj dok krastavci ne omekšaju, 6 do 8 minuta.
Prebaci juhu u blender. Dodaj avokado narezan na kockice i nasjeckani peršin pa miksaj na niskoj brzini dok ne postanu glatki (pazi kod blendanja vrućih tekućina). Ulij u zdjelu i umiješaj jogurt. Preostalu ¼ šalice narezanih krastavaca nasjeckaj i koristi za posluživanje. Juha se može jesti topla ili ohlađena. Prije posluživanja, ukrasi dodatnim peršinom i nasjeckanim krastavcem po želji.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
169 kcal
8 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
14,00 g
5 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
Za dodatnu slojevitost okusa, na vrh dodaj par kapi hladnog maslinova ulja s limunovom koricom ili malo tostiranih sjemenki bundeve.