gastro postao
Uživaj u sezoni šparoga uz slasnu (i zdravu) kremastu juhu...
Sezona je šparoga i svima nam je potrebna inspiracija za jela u kojima su upravo one glavna zvijezda. Jedan od odličnih načina za uživanje u svježim šparogama je i kremasta juha koju možeš pripremiti za ručak ili večeru.
Za pripremu ove zdrave i ukusne krem juhe nije potrebno nikakvo posebno umijeće, već malo truda i stručak zelenih šparoga, celer, luk, poriluk i maslinovo ulje. Ako si u žurbi, juhu možeš poslužiti uz kiselo vrhnje, a Jamie Oliver predlaže poširana jaja i prepečeni kruh.
Sastojci:
Za 8 porcija
- 800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)
- maslinovo ulje
- 2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana
- 2 štapića celera, nasjeckana
- 2 poriluka, očišćena i nasjeckana
- 2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
- sol, crni papar
Za prilog:
- 10 jaja iz slobodnog uzgoja
- 8 kriški ciabatte
- 1 žlica maslaca
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
- Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.
- Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.
- Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu).
- Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju.
- U međuvremenu kruh prepeci na tavi ili u tosteru.
- Za poširana jaja, zakuhaj vodu u većoj posudi.
- Kada voda zavrije, razbij jaja direktno u vodu i kuhaj ih oko dvije minute. Izvadi jaja na tanjur, posoli ih i popari.
- Juhu serviraj u tanjure ili zdjelice, povrh stavi poširano jaje i prepečeni kruh te dekoriraj s malo maslinovog ulja.
Dobar tek!