gastro postao
Brokula je poznata kao iznimno zdrava namirnica, pa zašto je ne biste onda pripremili u rižotu?
Velika hranjiva vrijednost jedan je od glavnih razloga zbog kojeg bi se ovo zeleno povrće trebalo naći na vašim tanjurima tijekom zime. Ako vam brokula nije omiljeno povrće, možda današnji recept promijeni vaše mišljenje.
Rižoto s brokulom i mascarponeom podliven s bijelim vinom odabir je koji će sigurno goditi vama i vašim najdražim gostima.
Potrebno vam je:
- 1/2 limuna
- maslinovo ulje
- 300 g brokule
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 6 žlica maslaca
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- sol
- 1.50 šalice riže
- 1 šalica bijelog vina
- 1/2 šalice parmezana
- 2 žlice estragona
- 2 žlice peršina
- mascarpone
Priprema:
- Ugrijte grill-tavu. Premažite kriške limuna maslinovim uljem i prepržite ih na tavi nekoliko minuta sa svake strane. Pustite da se ohlade i sitno nasjeckajte.
- U međuvremenu u loncu sa zasoljenom vodom blanširajte brokulu. Ocijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Stavite većinu brokule u blender, a malo sačuvajte za ukras. Ispasirajte brokulu.
- U loncu ugrijte temeljac i dvije šalice vode. Otopite u tavi četiri žlice maslaca pa dodajte luk i češnjak. Začinite prstohvatom soli i pržite pet minuta. Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta. Ulijte vino pa kuhajte dok ne ispari. Zalijte s pola temeljca i kuhajte sedam minuta. Dodajte ostatak temeljca i kuhajte desetak minuta.
- Umiješajte pire od brokule s parmezanom, estragonom i peršinom te ostatkom maslaca. Promiješajte i kuhajte još tri minute.
- Začinite solju i paprom pa poslužite s ostatkom brokule i komadićima limuna te umiješajte mascarpone.