Ovo fino zimsko jelo za utjehu, kremasta juha s piletinom i povrćem, dobilo je proljetnu verziju s dodatnom povrća. Osim navedenog, možeš dodati i drugo povrće poput graška, kukuruza, mladog špinata, korabice...
Popularno jelo, kremasta juha od piletine s tjesteninom dobilo je proljetnu verziju s dodatkom raznog povrća. Ova jednostavna juha, koja je gotova (zajedno sa sjeckanjem i drugom pripremom!) za samo 40 minuta, ima svima poznate i dostupne sastojke – piletinu, tjesteninu, pileći temeljac, no tu je i brojno zdravo i ukusno povrće koje ovo jelo pretvara u slanog favorita ovog godišnjeg doba.
Mladi luk, listići svježeg estragona (ako ga ne možeš nabaviti slobodno ga izostavi i dodaj listiće svježeg peršina), zelene mlade mahune – dodani su juhi kojoj daju potrebnu svježinu.
Za kremastu strukturu tu je pak obilna količina punomasnog kiselog vrhnja, dok nam dio svježine dolazi i od svježe naribane limunove korice i malo svježe iscijeđenog limunova soka. Jedna porcija ove fine juhe, koja može biti kompletan obrok, sadrži 380 kalorija, 19 g masti, 19 g ugljikohidrata i 34 g bjelančevina.
Kremasta juha s piletinom i povrćem
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta juha s piletinom i povrćem
8 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileći temeljac
8
šalica
Pileća prsa
450
g
Mrkva
1
kom
Mladi luk
4
kom
Tjestenina
170
g
Zelene mlade mahune
225
g
Sol
1,25
žličica
Listići svježeg peršina
2
žličica
Limunova korica
2
žličica
Sok od limuna
2
žlica
Mileram
1
šalica
Crni papar
Postupak
Piletinu, mrkvu nasjeckanu na kockice, te sitno nasjeckani svijetlozeleni i bijeli dio mladog luka pusti da zavrije u temeljcu. Smanji vatru na srednju i poklopi, pusti da se kuha bez miješanja 15 do 20 minuta. Je li piletina kuhana možeš provjeriti tako da zabiješ termometar u najdeblji dio mesa – treba pokazati 75 stupnjeva.
Prebaci piletinu na tanjur i pusti je da 'odmori' 5 minuta. Potom je vilicom usitni na komade veličine zalogaja.
Dok se piletina odmara, u lonac s povrćem i temeljcem dodaj tjesteninu i malo pojačaj vatru. Pusti da se kuha 5 minuta, potom dodaj mahune i sol i kuhaj još 5 minuta odnosno dulje ako je tjestenini potrebno više vremena da se skuha.
Umiješaj peršin (ili estragon), limunovu koricu, piletinu i vrhnje – kuhaj dok se sve ne prožme i dobro zagrije, oko 1 minutu.
Makni s vatre, umiješaj limunov sok i sitno nasjecakni tamnozeleni dio mladog luka. Posluži posuto svježe mljevenim crnim paprom.
Isprobaj i ove predivne juhe, idealne za proljeće...