gastro postao
Brze, jednostavne i savršeno ukusne slane palačinke sa šunkom i sirom nestaju s tanjura u tren oka...
Hrskave palačinke sa šunkom i sirom tope se u ustima. Jednostavne su za pripremu, a odlično se sljubljuju s mladim lukom i kiselim vrhnjem. Umjesto šunke može se staviti i panceta ili pršut, a od sira najbolje odgovara cheddar jer je aromatičan i dobro se topi, no i drugi sirevi bit će sasvim OK.
Za pripremu i pečenje trebat ćeš izdvojiti 25 minuta, a količina je dostatna za 13 (malih) palačinki.
Slane palačinke sa šunkom i sirom
Sastojci - za palačinke i nadjev:
- 150 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 jaje
- 215 ml mlijeka
- 150 g ribanog cheddar sira
- 225 g sjeckane šunke
- mladi luk, sitno nasjeckan (oko 3 stabljike)
- 3-4 žlice maslaca - za prženje
Sastojci - za posluživanje:
- kiselo vrhnje ili jogurt
- mladi luk, nasjeckan
- šunka, nasjeckana
Priprema:
- U posudi izmiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i papar.
- Smjesi dodaj jaje i mlijeko. Miješaj dok se sastojci ne sjedine.
- Dodaj cheddar, šunku i mladi luk te sve dobro izmiješaj.
- Zagrij tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri.
- Šunku za posluživanje možeš popržiti kratko na malo maslaca, a zatim ju izvaditi na papirnati ručnik da se ocijedi.
- Na zagrijanu tavu stavi maslac te manju količinu tijesta rasporedi u krug od 7 cm ( na većoj tavi trebalo bi ti stati 3 ili 4 palačinke odjednom).
- Palačinke prži 2 minute dok donja strana ne postane zlatne boje. Preokreni ih i prži još oko minutu i pol. Postupak ponavljaj s preostalim tijestom.
- Posluži ih tople uz kiselo vrhnje, mladi luk i šunku.
Tko o čemu, mi o palačinkama...