Recepti Tjestenina 19. ožujka 2025.

Kremasta pašta fažol iz pećnice grije tijelo i dušu

Tjestenina
25 MIN
30 MIN
6
SREDNJE
zapečeni pašta fažol
Zapečeni pašta fažol
foto: MyIncredibleRecipes/Pinterest
Zapečeni pašta fažol savršena je talijanska hrana za utjehu, a mi imamo najbolji recept!

Talijani znaju što rade. Uzmu malo tjestenine, dodaju sir jer on sve čini boljim, začine s ljubavlju i dobiju remek-djelo. Pašta fažol iz pećnice je upravo to – spoj tjestenine, graha, sočne kobasice, kremastog umaka i hrskavog zapečenog sira koji je nemoguće ignorirati.

Fešta od fažola

Ovo nije jelo koje se jede na brzinu – ovo je jelo koje se servira s debelim kriškama kruha premazanog češnjakom i maslacem, uz čašu vina i planom da se ništa drugo ne radi ostatak večeri. Ako si spreman za malo talijanskog hedonizma, zaveži pregaču, skuhaj penne i pripremi se za feštu od fažola.

zapečeni pašta fažol | Author: MyIncredibleRecipes/Pinterest Zapečeni pašta fažol foto: MyIncredibleRecipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pašta fažol iz pećnice
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
TJESTENINA + MESNI UMAK
Sastojci
  • Timijan 0,50 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Bijeli grah (iz konzerve) 425 g
  • Bijelo vino 125 ml
  • Penne 450 g
  • Talijanska kobasica 450 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Luk 1,50 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Mrkva 1 kom
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Sušeni origano 1 žličica
  • Ružmarin 1 žličica
  • Sušeni bosiljak 0,50 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 °C i lagano namaži uljem posudu za pečenje veličine 22×33 cm.


  2. Skuhaj penne prema uputama na pakiranju, zatim ih ocijedi i isperi hladnom vodom kako bi se spriječilo daljnje kuhanje.


  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri poprži kobasicu dok ne postane smeđa i hrskava. Makni s vatre i stavi sa strane.


  4. U istoj tavi zagrij maslinovo ulje pa dodaj nasjeckane luk, češnjak, mrkvu i celer. Pirjaj na srednje laganoj vatri oko 20 minuta dok mrkva malo ne omekša.


  5. Dodaj pelate, koncentrat rajčice, sol, origano, ružmarin, bosiljak, timijan i papar. Pirjaj još 10 minuta da se okusi spoje.


  6. Umiješaj bijeli grah i bijelo vino, pa kuhaj još 5 minuta.


KREMASTI UMAK OD SIRA
Sastojci
  • Maslac 2 žlica
  • Brašno 2 žlica
  • Mlijeko 2 šalica
  • Muškatni oraščić 0,25 žličica
  • Parmezan 1 šalica
  • Fontina sir 1 šalica
  • Mozzarella 0,50 šalica
Postupak
  1. U manjem loncu rastopi maslac, dodaj brašno i miješaj minutu dok ne dobiješ zlatnu pastu.


  2.  Postupno ulijevaj mlijeko uz neprestano miješanje dok se umak ne zgusne.


  3. Dodaj naribane muškatni oraščić, parmezan i fontina sir, pa miješaj dok se sve ne otopi u svilenkastu kremastu masu.


  4. U veliki lonac pomiješaj tjesteninu s mesnim umakom dok se sve dobro ne sjedini.


  5. Prelij kremasti umak od sira preko tjestenine i dobro promiješaj.


  6. Smjesu prebaci u posudu za pečenje i pospi naribanom mozzarellom.


  7. Stavi u pećnicu i peci 5 minuta, dok se sir ne rastopi i lagano ne porumeni.


  8. Izvadi iz pećnice i pusti da odstoji 5 minuta prije nego što se baciš na tanjur.


  9. Serviraj s kruhom premazanim hrskavim češnjakom i svježom salatom.


Ne želiš vino? Nema problema – samo ga preskoči, okus će i dalje biti fenomenalan.

Isprobaj još talijanskih divota!

rižoto od bundeve recept Možda vas zanima... Obožavat ćeš ovaj pravi talijanski rižoto od bundeve Recepti mozzarella Možda vas zanima... Nema natrag: Talijanski sendvič s mozzarellom Recepti Možda vas zanima... Tiramisu - talijanski klasik koji obožavamo Recepti Možda vas zanima... Talijanski memento: Ravioli s piletinom i drugi okusi Italije Kolumne Panettone keksi Možda vas zanima... Panettone keksi: talijanski klasik u novom ruhu Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.