Zapečeni pašta fažol savršena je talijanska hrana za utjehu, a mi imamo najbolji recept!
Talijani znaju što rade. Uzmu malo tjestenine, dodaju sir jer on sve čini boljim, začine s ljubavlju i dobiju remek-djelo. Pašta fažol iz pećnice je upravo to – spoj tjestenine, graha, sočne kobasice, kremastog umaka i hrskavog zapečenog sira koji je nemoguće ignorirati.
Fešta od fažola
Ovo nije jelo koje se jede na brzinu – ovo je jelo koje se servira s debelim kriškama kruha premazanog češnjakom i maslacem, uz čašu vina i planom da se ništa drugo ne radi ostatak večeri. Ako si spreman za malo talijanskog hedonizma, zaveži pregaču, skuhaj penne i pripremi se za feštu od fažola.
Zapečeni pašta fažol
foto: MyIncredibleRecipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pašta fažol iz pećnice
25 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
TJESTENINA + MESNI UMAK
Sastojci
Timijan
0,50
žličica
Crni papar
0,50
žličica
Bijeli grah (iz konzerve)
425
g
Bijelo vino
125
ml
Penne
450
g
Talijanska kobasica
450
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
1,50
kom
Češnjak
2
režanj
Mrkva
1
kom
Pelati iz konzerve
800
g
Celer - stabljika
2
kom
Koncentrat rajčice
2
žlica
Sol
1
žličica
Sušeni origano
1
žličica
Ružmarin
1
žličica
Sušeni bosiljak
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C i lagano namaži uljem posudu za pečenje veličine 22×33 cm.
Skuhaj penne prema uputama na pakiranju, zatim ih ocijedi i isperi hladnom vodom kako bi se spriječilo daljnje kuhanje.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri poprži kobasicu dok ne postane smeđa i hrskava. Makni s vatre i stavi sa strane.
U istoj tavi zagrij maslinovo ulje pa dodaj nasjeckane luk, češnjak, mrkvu i celer. Pirjaj na srednje laganoj vatri oko 20 minuta dok mrkva malo ne omekša.
Dodaj pelate, koncentrat rajčice, sol, origano, ružmarin, bosiljak, timijan i papar. Pirjaj još 10 minuta da se okusi spoje.
Umiješaj bijeli grah i bijelo vino, pa kuhaj još 5 minuta.
KREMASTI UMAK OD SIRA
Sastojci
Maslac
2
žlica
Brašno
2
žlica
Mlijeko
2
šalica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Parmezan
1
šalica
Fontina sir
1
šalica
Mozzarella
0,50
šalica
Postupak
U manjem loncu rastopi maslac, dodaj brašno i miješaj minutu dok ne dobiješ zlatnu pastu.
Postupno ulijevaj mlijeko uz neprestano miješanje dok se umak ne zgusne.
Dodaj naribane muškatni oraščić, parmezan i fontina sir, pa miješaj dok se sve ne otopi u svilenkastu kremastu masu.
U veliki lonac pomiješaj tjesteninu s mesnim umakom dok se sve dobro ne sjedini.
Prelij kremasti umak od sira preko tjestenine i dobro promiješaj.
Smjesu prebaci u posudu za pečenje i pospi naribanom mozzarellom.
Stavi u pećnicu i peci 5 minuta, dok se sir ne rastopi i lagano ne porumeni.
Izvadi iz pećnice i pusti da odstoji 5 minuta prije nego što se baciš na tanjur.
Serviraj s kruhom premazanim hrskavim češnjakom i svježom salatom.
Ne želiš vino? Nema problema – samo ga preskoči, okus će i dalje biti fenomenalan.