gastro postao
Tradicionalni talijanski kolač koji se pojavljuje sa mnogo različitih kombinacija nadjeva
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 399
Nadjev
- 2 žlica kukuruzno brašno ili krupica
- 1 žlica voda
- 2.50 šalica rabarbara
- 2.50 šalica jagode
- 0.50 mala žlica limunov sok
- 0.75 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
Tijesto za pitu
- 200 g maslac, neslani
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 20 g orah, mljeveni
- 1 kom jaje kokošje
- 2 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 10 g vanilin šećer
- 10 g prašak za pecivo
- 1 prstohvat sol
- 1 žlica šećer, kristal
Priprema
- Prosijte brašno, narežite maslac na listiće, dodajte ostale sastojke i umijesite mekano tijesto. Prema potrebi, dodajte još brašna. Umutite kukuruzno brašno i vodu, umiješajte blanširanu rabarbaru nasjeckanu na kockice, jagode, šećer, limunov sok, cimet i ekstrakt od vanilije.
- Promiješajte nadjev za pitu i izlijte ga na pripremljenu donju koru. Ostatak tijesta razvaljajte i izrežite na trakice širine 2,5 cm. Poslažite trake od tijesta vodoravno i okomito preko čitave pite.
- U manjoj posudi istucite bjelanjak sa žličicom vode i potom njime premažite trakice na vrhu kolača. Pospite šećerom prema želji te prekrijte kolač aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na donjem dijelu rešetke prvih 15 minuta, i kasnije na sredini još 15-ak minuta.
Izvor Skuhatćute