Gdje bismo drugo mogli po recept za krpice sa zeljem nego u Ficlek, gostionicu koja je specijalizirana za pripremu starozagrebačkih klasika. Ustupili su nam recept po kojem rade svoje slavno zelje, ali i onaj za pripremu domaćih krpica.
U Ficleku su krpice sa zeljem samostalno jelo pa su i sastojci u nastavku dostatni za četiri pozamašne porcije. Ako ih ipak odlučiš poslužiti kao prilog, uz primjerice faširance, prilagodi recept svojim potrebama.
Pripremi ručak, a potom se pridruži vječnoj raspravi o tome jesu li krpice sa zeljem samostalno jelo ili pak prilog. Dobar tek!
Sastojci za krpice:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jaja
- Prstohvat soli
- Malo vode
Priprema:
- U glatko brašno umiješaj jaje i sol pa dodaj vode koliko treba. Umijesi glatko tijesto i pusti da stoji pola sata u hladnjaku.
- Razvaljaj na debljinu od dva do tri mm pa izreži krpice. Možeš ih skuhati svježe ili ih sušiti preko noći.
Sastojci:
- 2 kg mladog zelja - bez kocena, izrezanog na krupnije kocke
- 200 g slanine
- 100 g svinjske masti
- 300 g nasjeckanog luka
- šećer, sol, papar
Krpice sa zeljem:
- Na svinjskoj masti lagano pirjaj luk da dobije zlatnu boju. Nareži slaninu na trakice pa ih dodaj u tavicu.
- Dodaj malo šećera i soli pa pričekaj da slanina pusti masnoću.
- Potom dodaj narezano zelje - ali bez debljih dijelova. Dinstaj na laganoj vatri dok ne omekša pa popapri.
- Krpice skuhaj u slanoj vodi. Kad omekšaju, procijedi ih i pomiješaj sa zeljem.