Recepti 30. siječnja 2021.

Krpice sa zeljem - glavno jelo ili prilog?

foto: Marijana Zlomislić
Iz gostionice Ficlek naručili smo izvanredne krpice sa zeljem i odmah smo ih zamolili za recept. Isprobaj ga!

Gdje bismo drugo mogli po recept za krpice sa zeljem nego u Ficlek, gostionicu koja je specijalizirana za pripremu starozagrebačkih klasika. Ustupili su nam recept po kojem rade svoje slavno zelje, ali i onaj za pripremu domaćih krpica. 

 

Možda vas zanima... Foto vodič za pripremu klasičnih knedli sa šljivama Recepti

 

U Ficleku su krpice sa zeljem samostalno jelo pa su i sastojci u nastavku dostatni za četiri pozamašne porcije. Ako ih ipak odlučiš poslužiti kao prilog, uz primjerice faširance, prilagodi recept svojim potrebama. 

 

1/5

 

Pripremi ručak, a potom se pridruži vječnoj raspravi o tome jesu li krpice sa zeljem samostalno jelo ili pak prilog. Dobar tek! 

Sastojci za krpice:

  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • Prstohvat soli
  • Malo vode

Priprema:

  1. U glatko brašno umiješaj jaje i sol pa dodaj vode koliko treba. Umijesi glatko tijesto i pusti da stoji pola sata u hladnjaku.
  2. Razvaljaj na debljinu od dva do tri mm pa izreži krpice. Možeš ih skuhati svježe ili ih sušiti preko noći. 


Sastojci:

  • 2 kg mladog zelja - bez kocena, izrezanog na krupnije kocke
  • 200 g slanine
  • 100 g svinjske masti
  • 300 g nasjeckanog luka
  • šećer, sol, papar

Krpice sa zeljem: 

  1. Na svinjskoj masti lagano pirjaj luk da dobije zlatnu boju. Nareži slaninu na trakice pa ih dodaj u tavicu.
  2. Dodaj malo šećera i soli pa pričekaj da slanina pusti masnoću. 
  3. Potom dodaj narezano zelje - ali bez debljih dijelova. Dinstaj na laganoj vatri dok ne omekša pa popapri.
  4. Krpice skuhaj u slanoj vodi. Kad omekšaju, procijedi ih i pomiješaj sa zeljem.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.